Suđenje novinarima u Turskoj, preti im doživotni zatvor

U Turskoj je počelo suđenje turskim novinarima i zaposlenima u medijima koji su podržali Fetulaha Gulena i koji su u međuvremenu ugašeni.
Optuženima, koji negiraju krivicu, preti kazna doživotnog zatvora. Na spisku optuženih je 31 zaposleni u medijima, a sudi im se zbog optužbi da su povezani sa pokušajem vojnog puča.
 
Na suđenju su se našli novinari i rukovodstvo lista Zaman i njegovog "sestrinskog izdanja" na engleskom jeziku "Today's Zaman", koje je država preuzela u martu 2016. godine i ugasila u julu iste godine. Oni se terete za članstvo u oružanoj terorističkoj organizaciji i za pokušaj rušenja vlade, parlamenta i ustavnog poretka, kao i za povezanost sa bivšim propovednikom Fetulahom Gulenom koji živi u SAD, a čije je izručenje tražila Turska.
 
Oba izdanja blisko su povezana sa Gulenom, koga Turska optužuje za organizovanje pokušaja puča 15. jula 2016. godine protiv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, dok Gulen te optužbe negira.
 
To je poslednje u nizu suđenja novinarima u Turskoj u vreme vanrednog stanja koje je u toj državi uvedeno nakon pokušaja puča, što je je izazvalo dodatnu zabrinutost u međunarodnoj zajednici zbog slobode medija u toj zemlji. Policija je upala u prostorije Zamana u martu 2016, a list je potom zatvoren.
  • hahaha

    18.09.2017 19:09
    Kako li su tamo ''procvetali'' od kako su se vise okrenuli Rusiji...
  • Zoja

    18.09.2017 18:48
    Erdrogiranova inkvizicija. EU nije ni svesna kakvu bombu drzi pod grlom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.