Staljinova bista zvanično otkrivena u Moskvi

Bronzana bista Josifa Staljina otkrivena je danas u Moskvi, uz biste drugih sovjetskih vladara, uprkos kritika da je to pokušaj vlasti da rehabilituju diktatora.
Bista je otkrivena istovremeno sa bistama još šest sovjetskih vođa, postavljenih hronološkim redom od Vladimira Iliča Lenjina, osnivača Sovjetskog Saveza do Mihajla Gorbačova, za čije vreme se on raspao. 
 
Biste su postavljene u Aleji vladara, otvorenoj u Moskvi 2016, i gde su do sada bile 33 biste istorijskih ličnosti koje su vladale Rusijom od 9. veka. Formiranje Aleje vladara je inicijativa ruskog Društva za vojnu istoriju, organizacije koju je osnovao predsednik Vladimir Putin. Aktuelni predsednik te organizacije je sadašnji ministar kulture Vladimir Medinski.
 
Reditelj i poslanik Stanislav Govorjuhin rekao je na ceremoniji otkrivanja da je projekt namenjen mladoj generaciji koja treba da se upozna s "nepristrasnom" verzijom ruske istorije.
 
Rusko društvo je i dalje duboko podeljeno oko Staljinove ličnosti. Neki u jemu vide pokretača industrijalizacije zemlje i pobede nad nacističkom Nemačkom, dok ga drugi osuđuju kao tiranina koji je odgovoran za smrt miliona ljudi, navodi Frans pres.  
 
Staljinov grob je i dalje kod Kremlja, na Crvenom trgu, odmah iza mauzoleja Lenjina, njegovog prethodnika. "Zar nije Staljin vladao Rusijom", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je naglasio da se ta bista otkriva u okviru šireg projekta Aleje vladara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.