Evropska komisija: Referendum u Kataloniji neustavan, ne može se porediti sa Kosovom

Evropska komisija, koja je referendum u Kataloniji proglasila neustavnim, tvrdi da slučaj te španske pokrajine i Kosova i Metohije "nisu uporedivi", jer je Španija država članica Evropske unije.
"Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je bila pozicija usvojena od strane različitih UN Deklaracija i različitih UN rezolucija i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima", izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Schinas, ali nije objasnio o kojim deklaracijama i rezolucijama UN se radi, niti u čemu su "specifičnosti" koje je spomenuo.
 
Evropska komisija u svojoj današnjoj deklaraciji navodi da, uzimajući u obzir španski ustav, jučerašnje glasanje u Kataloniji "nije bilo legalno".
 
Za EK ovo je unutrašnje pitanje Španije, koje se mora rešavati u skladu sa ustavnim zakonima Španije. 
 
"Mi ponavljamo poziciju koju su imale i ova i prethodna Evropska komisija, a to je da bi, u slučaju da je ovaj referendum organizovan u skladu sa španskim ustavom, to bi značilo da bi se teritorija koja odlazi našla van EU", rekao je Schinas nastojeći da obrazloži poziciju Evropske komisije.
 
Mimo tog, čisto zakonskog, aspekta u ovom slučaju, Evropska komisija poručuje i da je sada vreme za jedinstvo i stabilnost, a ne za podele i fragmentaciju".
 
"Pozivamo sve relevantne igrače da se brzo prebace od konfrontacije na dijalog. Nasilje nikada ne može da bude instrument u politici. Verujemo vođstvu premijera Marijana Rahoja da će reši ovaj komplikovani proces u punom poštovanju španskog ustava i fundamentalnih prava građana", zaključuju u Evropskoj komisiji.
  • Daki

    02.10.2017 22:23
    bravo EK
    Srz je bas ta uzasna hipokrizija EK, licemerje, dvostruka merila, korupcija u sustini, trulo... Katalonija ima 100x vece pravo od Kosova jer je vekovima predstavljala nesto. Svaka im cast i treba da se odcepe!!!

    Sto se pak tice Vojvodine. Ovde ipak 95% ljudi ne zeli odcepljenje tako da je to samo ispuvak napaljenih autonomasa koji se boje sopstvene senke a ne da izadju AV na crtu - garant ih je velika vecina vec ljubila skute AV :) na ovaj ili onaj nacin
  • @VOJVODJANER

    02.10.2017 22:18
    Canka je u Barselonu pozvala spanska vlada. Dakle, nista od samostalnosti. Izgubice i autonomiju uskoro. Becar je to. Zna sa takvima. Da si macicke pametniji, mogao si i sam ukapirati.
  • @marko

    02.10.2017 21:03
    "Nas koji želimo da Vojvodina bude deo Srbije ima više."

    Jeste, ima vas više dušo moj, samo niste u Vojvodini, nego nas muzite sa juga ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet