Poljska snizila starosnu granicu za penziju na 60 godina

Poljska je snizila starosnu granicu za odlazak u penziju, koja je za žene sada 60 godina, a za muškarce 65 godina.
Poljska snizila starosnu granicu za penziju na 60 godina
Foto: Pixabay
To je u suprotnosti sa evropskim trendom postepenog podizanja starosne granice za odlazak u penziju kome se pribeglo jer ljudi žive sve duže i predstavlja ispunjenje predizbornog obećanja vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS).
 
Prema dosadašnjem zakonu iz 2012. godine, granica za odlazak u penziju trebalo je da postepeno bude povećavana na 67 godina. 
 
Mogućnost ranijeg odlaska u penziju moglo bi da iskoristi 331.000 građana, odnosno dva odsto od ukupno 16,3 miliona radnika u Poljskoj, procenjuje državni penzioni fond ZUS. 
 
Niža granica za penzionisanje će, kako se procenjuje, tek u ograničenom obimu uticati na ekonomiju u neposrednoj budućnosti, koja beleži snažan rast aktivnosti, dok bi se državne finansije mogle naći pod nešto većim pritiskom. 
 
Poljska ima 38 miliona stanovnika i spada među zemlje Evropske unije s najbržim tempom starenja stanovništva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet