Nobelova nagrada za mir Kampanji za ukidanje nuklearnog oružja

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir dobila je Medjunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN), saopšteno je danas u Oslu.
ICAN je koalicija nevladinih organizacija iz više od 100 zemalja koja je predvodnik u naporima da se dodje do zabrane nuklearnog oružja.
 
"Organizacija dobija nagradu za svoj rad na skretanju pažnje na katastrofalne humanitarne posledice upotrebe nuklearnog oružja i za zalaganja da se postigne zabrana takvog oružja zasnovana na sporazumu", navodi se u saopštenju. U obrazloženju norveškog Nobelovog komiteta ističe se da nuklearno oružje predstavlja konstantnu pretnju čovečanstvu i životu na zemlji.
 
"Neke države modernizuju svoje nuklearne arsenale i postoji stvarna opasnost da će više zemalja pokušati da nabavi nuklearno oružje, kao što je slučaj sa Severnom Korejom", navodi se u tekstu.
 
Kroz obavezujuće medjunarodne sporazume, medjunarodna zajednica je ranije usvojila zabrane mina, kasetne municije i biološkog i hemijskog oružja. Nuklearno oružje, koje je još destruktivnije, nije bilo predmet slične medjunarodne pravne zabrane, podseća Nobelov komitet. Kako se ističe, ICAN je svojim radom doprineo da se ovaj pravni jaz popuni.
 
Norveški Nobelov komitet podseća i da je 7. jula 2017, 122 članica Ujedinjenih nacija podržalo nacrt Ugovora o zabrani nuklearnog oružja – prvog medjunarodni ugovora kojim se zabranjuje nuklearno oružje – ali i da nijenda zemlja koja poseduje nikearno oružje nije podržala ovaj dokument. Nobelov komitet želi da naglasi da sledeći korak ka postizanju sveta bez nuklearnog oružja mora uključiti države naoružane nuklearnim oružjem.
 
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je pre 71 godinu u svojoj prvoj rezoluciji istakla značaj nuklearnog razoružanja i sveta bez nuklearnog oružja. Nobelov komitet je ovogodišnjom nagradom za mir želeo da oda priznanje ICAN-u zato što je dao novi impuls naporima u postizanju ovog cilja, navodi se u obrazloženju Komiteta.
 
Prvu Nobelovu nagradu za mir su 1901. godine podelili Švajcarac Žan-Anri Dinan, osnivač Crvenog krsta i Francuz Frederik Pasi, osnivač i predsednik Francuskog društva za arbitražu medju nacijama.
 
Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više dobitnika u jednoj kategoriji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.