Lafarž plaćao Islamskoj državi 20.000 dolara mesečno

Nova otkrića u istrazi o vezama između pripadnika Islamske države (ID) i Lafarža bacaju novo svetlo na to zašto je francuski gigant u industriji cementa očajnički nastojao da ostane u Siriji i koju je cenu bio spreman da plati za to.
Da bi obezbedio zaštitu svog osoblja, Lafarge Cement Sirija (LCS) plaćao je između 80.000 i 100.000 američkih dolara mesečno raznim oružanim grupama, uključujući i 20.000 dolara Islamskoj državi, izveštava agencija Frans pres pozivajući se na neimenovane izvore bliske istrazi. 
 
Novac je išao preko posrednika, sirijskog tajkuna Firasa Tlasa, nekadašnjeg manjinskog akcionara u fabrici cementa i preko Bruna Pešeuka, koji je vodio fabriku od 2008. do 2014. godine, rekli su istražitelji. Šefovi Lafarža u Parizu su osumnjičeni da su odobravali plaćanja LCS-a preko "lažne računovodstvene dokumentacije".
 
Tokom jednogodišnje istrage čuli su se svedoci koji su opisivali "računovodstvene malverzacije" koje su omogućavale kupovinu nafte od ID-a, propusnice koje su dozvoljavale kamionima Lafarža da cirkulišu u regionu i planirani sastanak između ID i šefa bezbednosne službe LCS-a. Lafarž, koji se 2015. godine spojio sa švajcarskom grupacijom Holcim, priznao je da je koristio "neprihvatljive prakse" da bi LCS nastavio da posluje u ratnoj zoni u periodu 2013-14.
 
Francuska cementara je počela sa radom u severnom sirijskom gradu Jalabija u oktobru 2010. godine sa ulaganjem od 680 miliona dolara (580 miliona evra) - najvećem van sektora naftne industrije. Rat je izbio šest meseci kasnije, a Evropska unija je uvela embargo na sirijsko oružje i naftu.
 
Islamska država (tada ISIL) i druge naoružane grupe su 2013. godine preuzele kontrolu nad severnim regionom bogatim naftom, gde je Lafarž radio zajedno sa francuskim naftnim gigantom Totalom i drugim multinacionalnim kompanijama. Ali, dok su drugi odlučili da se izvuku, Lafarž je odlučio da ostane.
 
Izvor blizak istrazi je rekao za AFP da je bivši glavni izvršni direktor grupe Bruno Lafont u januaru istražiteljima rekao da je smatrao da su "stvari pod kontrolom" i da nije bilo razloga za napuštanje te zemlje zahvaćene ratom. Međutim, bivši čelnici kompanije LCS su istražiteljima rekli da je ključni razlog ostanka bio taj da se zadrži strateška prednost na terenu kako bi se zgrabili poslovi obnove Sirije nakon završetka rata.
 
Odluka je navodno imala blagoslov francuske vlade koju je predvodio socijalistički predsednik Fransoa Oland. "Ministarstvo inostranih poslova nam je reklo da treba da ostanemo, da će se stvari razrešiti. Videli bismo francuskog ambasadora u Siriji svakih šest meseci i niko nam nije rekao 'sada treba da odete'", izjavio je bivši zamenik direktora u sirijskom preduzeću Kristijan Ero.
 
Iz kompanije Lafarž, koju je francuska agencija kontaktirala, ponovili su da "žale i osuđuje neprihvatljive greške počinjene u Siriji".
  • sta je tu cudno

    08.10.2017 00:17
    lazu oni
    Iz glavne filijale u Francuskoj, znali su oni sve sto s radi, ali tek su ulozili velike pare i naravno da su hteli da nastave da rade i sacuvaju ono sto su debelo platili, pa su placali sve koji su mogli da ih ugroze i ja ih ne osudjujem
  • Filipinac

    07.10.2017 18:57
    filipini
    Kad mogu braca da nasim naoruzanjem naoruzavati vojsku Kosova, sto je cudno da Lafarge placa reket ISIl-u?
  • Nba

    07.10.2017 15:19
    EvoOvako

    Ti ozbiljni igraci su ustvari ljudi koji hapse tu boraniju. Mislite o tome...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.