Doživotni zatvor za vozače koji pijani, drogirani ili korišćenjem mobilnog ubiju nekog na putu

Vozači koji će opasnom vožnjom ili vožnjom pod uticajem alkohola izazvati saobraćajne nesreće sa smrtnom posledicom mogli bi ceo život da provedu iza rešetaka.
Doživotni zatvor za vozače koji pijani, drogirani ili korišćenjem mobilnog ubiju nekog na putu
Foto: Pixabay
Vlada Velike Britanije je objavila kako će izmene zakona ići u tom smeru.
 
Kako piše "Independent", maksimalna kazna za nesreću sa smrtnom posledicom koju je izazvao vozač zbog prebrze vožnje, vozač koji se trkao ili koristio mobilni telefon, biće podignuta s 14 godina, koliko iznosi sad, na doživotni zatvor. Tako će biti izjednačena s kaznom za ubistvo iz nehaja. Takođe, vozač koji pijan ili drogiran izazove udes može biti osuđen na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora, za razliku od dosadašnje maksimalne kazne koja je iznosila 14 godina zatvora. 
 
U zakon će se uvrstiti i nova kvalifikacija, ali još nije odlučeno koja će maksimalna zatvorska kazna biti određena za to, a radi se o kazni za izazivanje saobraćajne nezgode neopreznom vožnjom u kojoj ima teško povređenih osoba.
 
"Independent" navodi kako je 2016. godine 157 osoba osuđeno zbog izazivanja saobraćajne nesreće sa smrtnom posledicom. Međutim, ne navodi o kojim se kaznama radilo.
 
"Dugo smo radili na ovoj izmeni zakona. Analizirali smo najgore slučajeve i najozbiljnije prestupe i smatramo da je sada pravo vreme za uvođenje doživotne zatvorske kazne za one koji ubijaju ljude na putevima vozeći opasno, dok su pijani ili pod uticajem droga", komentarisao je britanski ministar pravosuđa Dominik Rab za "Sky News". "Takođe smatramo kako je dobro vreme da se uvede i jedna nova odredba o uzrokovanju teških povreda u saobraćajnoj nesreći izazvanoj neopreznom vožnjom, pa će tim vozačima takođe pretiti zatvorska kazna", dodao je Rab.
 
Lorejn Elevej, čijeg je supruga pre dve godine ubio pijani vozač koji je osuđen na četiri i po godine zatvora, smatra da je to dobar potez.
 
"Doživotni zatvor je kazna na koju moraju biti osuđeni vozači koji ubiju. Ja više ne mogu da idem na godišnji, slavim Božić, godišnjice i rođendane. A vozač koji je ubio mog muža će uskoro izaći i sve to raditi sa svojom porodicom. To je užasno nepravedno", komentarisala je Lorejn za "Sky News". 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.