Prvi rezultati izbora u Austriji: Pobedila stranka Sebastijana Kurca

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastijana Kurca pobedila je na prevremenim parlamentarnim izborima, pokazuju prvi rezultati sa birališta.
Kurc bi, na osnovu ishoda izbora mogao postati najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali sa 31 godinom i najmlađi šef vlade u svetu.
 
OVP je, prema 42,4 odsto prebrojanih birališta osvojio 30,2 odsto glasova, što je, u odnosu na prošle izbore održanih 2013. godine, plus od 6,3 odsto. Time je OVP, nakon dugo godina, ponovo dospela na prvo mesto političke scene Austrije. 
 
Na drugoj poziciji je Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea koja je osvojila 26,8 odsto glasova, što je dobitak od +6,3 procenata. 
 
Tek na trećoj poziciji nalazi se Socijaldemokratska partija (SPO) kancelara Kristijana Kerna koja je osvojila 26,3 odsto, za 0,6 odsto manje nego pre četiri godine. 
 
U parlament ulazi još Neos koji je osvojio 5,3 odsto (+0,3 procenata), a očekuje se da će u poslaničkim klupama ostati i Zeleni koji su osvojili 4,9 odsto, ali koji su pretrpeli najveći gubitak sa -7,5 odsto. Takođe bi i Lista Pilc mogla ući u skupštinu, pošto je za sada osvojila 4,3 odsto. 
 
Za sada su prebrojani glasovi pre svega u ruralnim delovima Austrije, tako da se još očekuju glasovi iz velikih gradova, koji mogu promeniti redosled, izuzev na samom vrhu. 
 
Na ovim izborima o drugoj poziciji, ali i partijama koje će preći cenzus odlučiće glasački listići predati putem pošte. Naime, više od 800.000 glasačkih listića za glasanje putem pošte naručeno je za ove izbore, što je 14 odsto glasačkog tela. Glasovi predati putem pošte, koji će se prebrojati tek od sutra, mogu uticati na konačan rezultat, posebno o pitanju ko prelazi, a ko ne prelazi cenzus od četiri odsto. 
  • ns

    15.10.2017 20:16
    Kazem ja lepo da je zapad otisao u k....! Prvo u Hrvatskoj Kitarovicka a sada u Austriji Kurc! Mi imamo usnatog lepo ce se slagati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet