Uhapšeni čelni ljudi Agrokora

Četiri osobe uhapšene su danas u slučaju "Agrokor", a iz Državnog tužilaštva Hrvatske navode da sprovode pretrage kod 15 osoba zbog sumnje da su počinila krivična dela iz oblasti privrede i krivotvorenje.
Iz ove pravosudne institucije ističu da je u pitanju nastavak višemesečnih provera na osnovu potvrđenih činjenica, te početak opsežne istrage.
 
Policija je danas uhapsila bivše članove uprave koncerna "Agrokor" Ivana Crnjca, Tomislava Lučića, Ljerku Puljići i Pirušku Canjugu.  Ljubo Visković, advokat Crnjca, potvrdio je da je njegov klijent uhapšen zbog "nepravilnosti u knjiženju i krivotvorenju bilansa".
 
Crnjac je u "Agrokoru" bio izvršni potpredsednik za finansije, strategiju i tržišta kapitala i najodgovornije lice za finansije te kompanije, javili su hrvatski mediji.
 
Policijska akcija u slučaju Agrokor počela je nešto pre šest časova ulaskom policije u Kumerove dvore, rezidenciju porodice Todorić, čiji članovi, prema dostupnim informacijama, nisu u zemlji.
 
MUP Hrvatske je jutros kratko saopštio da je u toku akcija policije, odnosno kontrola u koordinaciji sa Županijskim državnim tužilaštvom u Zagrebu i u saradnji sa Samostalnim sektorom za finansijske istrage Ministarstva finansija Hrvatske. Na meti istrage su osobe koje su bile na čelu Agrokora pre nego što je posrnuli koncern preuzela vanredna uprava.
 
Policijska akcija koja je započela jutros odvija se na više od 60 lokacija u Hrvatskoj, dok je 300 policajaca na terenu.
 
Nezvanično se saznaje da bi policijskom akcijom moglo da bude obuhvaćeno između deset i 15 osoba.
 
Vanredni poverenik za "Agrokor" Ante Ramljak je prošle sedmice podneo krivične prijave protiv odgovornih u tom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene nepravilnosti. Ivica Todorić je potom na svom blogu objavio da nijedan evro nije otuđen ili skriven.
 
Todorić: Spremam odbranu i tužbe 
 
Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić oglasio se povodom jutrošnje policijske akcije na svom blogu porukom da je sve što se protiv njega preduzima politički proces, da, kako kaže, nije spreman da gleda i čeka da se kroz dobro poznate obrasce, političkim dekretima, kao u neka mračna vremena, gomila tobožnja kriminalna količina od kojeg ne može da se brane i najavio odbranu i tužbe.
 
 
Tri sata nakon pokretanja velike policijske akcije protiv bivših članova uprave Agrokora, Todorić poručuje da u Agrokoru institucije pravne države sigurno neće pronaći nikakva krivična dela, te da je je to pritisak politike i medijski linč koji je bez pravosuđa već doneo presudu.
 
"Pokrenuli su agresiju prema meni i ljudima koji, uveravam vas, nisu krivi. Da su mi pronašli i jedan evro otuđenog i proneverenog novca, već bih bio u zatvoru. No to, jednostavno, nije istina. Reč je o političkom procesu. Nisam spreman da gledam i čekam da se kroz dobro poznate obrasce, političkim dekretima, kao u neka mračna vremena, gomila tobožnja kriminalna količina od koje se ne mogu braniti", naveo je Todorić na svom blogu.
 
Najavio je da sa svojim hrvatskim i međunarodnim pravnim timom sprema odbranu i tužbe koje će, u sudskim epilozima, rasvetliti i pred pravdu izvesti "sve one koji su kriminalnim aktivnostima i neustavnim zakonom stvorili paravan za najveću pljačku privatne imovine u savremenoj Evropi".
 
To će, kaže, učiniti u narednih nekoliko dana.
  • Dejan021

    17.10.2017 13:57
    Posteni ljudi
    Sve neki posten uspesan svet i na strani tajkuna i na strani drzavnih cinovnika
  • Formula

    16.10.2017 12:16
    Miskovic = Todoric
  • deda

    16.10.2017 11:29
    a todoric se javlja iz londona, zasto me ovo potseca na bogoljuba

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet