Madrid suspendovao vladu Katalonije

Zvanični Madrid aktivirao je član 155 Ustava i suspendovao vladu Katalonije, ali Kataloniji nije ukinuo autonomiju, saopštio je španski premijer Marijano Rahoj.
Madrid suspendovao vladu Katalonije
Foto: Pixabay
"Španska vlada morala je da primeni član 155 Ustava iako to nismo želeli", izjavio je Rahoj. Kako je naveo, time će ovlašćenja katalonske administracije biti preneta na centralnu vladu, ali se ne ukida autonomija Katalonije, već Madrid samo suspenduje regionalnu vladu.
 
Rahoj je rekao i da traži dozvolu da raspusti katalonski parlament i raspiše preveremene izbore u tom regionu u roku od šest meseci.
 
Ovo je prvi put da je centralna vlada Španije u Madridu primenila član 155 Ustava kako bi rasformirala regionalnu vladu i raspisala nove izbore. Prema članu 155 ukoliko regionalna vlada prekrši svoje ustavne obaveze ili "postupa na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije, Madrid može da preduzme neophodne mere da je silom natera na saradnju ili da zaštiti opšti interes".
 
Nakon što je Katalonija 1. oktobra održala zabranjeni referendum o nezavisnosti, Ustavni sud Španije saopštio je da je referendum bio nezakonit, a španski parlament je odbacio pokušaje katalonske vlade da se ta pokrajina odvoji od Španije.
 
Sajber napad na sajt Ustavnog suda
 
Na sajt španskog Ustavnog suda izveden je sajber napad, izjavila je portarolka tog suda. Napad je izveden u petak, nakon što je na društevnim mrežama pokrenuta kampanja "Oslobodi Kataloniju".
 
Prema rečima portparolke suda, napadnut je samo sajt suda i nijedan sudski podatak nije kompromitovan.
 
Španska služba za nacionalnu bezbednost saopštila je da je prethodnih nedelja veći broj vladinih sajtova napadan uz slogane podrške nezavisnosti Katalonije.
  • selavi

    21.10.2017 19:13
    sfrj je pocela
    eto i ovaj put je pokazano da bez pucnjave nema slobode i to pod uslovom da ustanici pobede u ratu. Demokratija i glasanje su sredstva koja idu na ruku Spancima ali ne i Kataloncima. Ako ne priznaju Spaniju onda ne treba da priznaju ni odluke Spanske vlade vec odluke Katalonske vlade makar ne u Kataloniji. Treba da probaju pa da vide mozda se provuku kao Makedonci i Crnogorci bez puckaranja.
  • Novosadjanin

    21.10.2017 17:38
    Sta reci. Pandorina kutija otskrinuta raspadom SFRJ, raspadom SRJ. A otvorena uz pomoc SAD i EU otimanjem Kosova.
  • autonomaš

    21.10.2017 16:50
    Građane Katalonije iskoristile su vođe Atonomne Katalonije jer žele da vladaju državom a ne autonomijom.
    Odmah pomislim na Jugoslaviju i vođe koju sada vladaju banana državama i narodima koji žive u banana državama. Zamislim Vojvodinu državu gde je Ćanak predsednik, Kostreš premijer, Caki ministar policije ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet