VIDEO: Katalonci: Mere su državni udar; Protest 450.000 građana u Barseloni

Katalonski parlament saopštio je da su mere koje je uvela španska vlast protiv regionalne vlade državni udar.
To je u parlamentu rekla predsednica Karme Forkadelj, navodeći da je posvećena odbrani suvereniteta katalonskog parlamenta.
 
Prema njenim rečima, Rahoj je objavio "de fakto državni udar sa ciljem uklanjanja demokratski izabranog parlamenta", prenosi AP. 
 
Forkadeljova je ocenila i da odluka španske vlade predstavlja "autoritarni udar u jednoj članici Evropske unije". 
 
 
"Premijer Rahoj želi da parlament Katalonije prestane da bude demokratski parlament, a mi to nećemo dozvoliti. Zato želimo da građanima ove zemlje uputimo poruku odlučnosti i nade. Mi se danas obavezujemo, nakon najozbiljnijeg napada na katalonske institucije od njihove obnove, da ćemo braniti suverenitet parlamenta Katalonije", poručila je predsednica katalonskog parlamenta. 
 
Zvanični Madrid prethodno je aktivirao član 155 Ustava i suspendovao vladu Katalonije, ali Kataloniji nije ukinuo autonomiju, saopštio je španski premijer Marijano Rahoj.
 
Protest stotina hiljada pristalica nezavisnosti
 
 
Stotine hiljada pristalica nezavisnosti okupile su se danas u centru Barselone, a okupljenima su se pridružili i predstavnici katalonskih vlasti, na čelu s predsednikom Karlesom Pudždemonom, koji će na danas objavljene mere Madrida dati odgovor u večerašnjem televizijskom obraćanju.
 
Demonstranti, koji tim skupom pokazuju podršku nezavisnosti ove španske pokrajine, takođe pozivaju na oslobađanje dvojice istaknutih uhapšenih aktivista, prenosi AP.
 
 
Američka agencija navodi procenu lokalne policije da se u Barseloni okupilo oko 450.000 demonstranata.
 
Na marš su prvobitno pozvale organizacije "Ašemblea nasional Katalana" i "Omnium kultural", kako bi izvršile pritisak radi oslobađanja njihovih lidera, ali je skup prerastao u kolektivno odbacivanje odluke španske vlade da preuzme regionalna ovlašćenja Katalonije.
 
 
Obrativši se učesnicima skupa, portparol pokreta "Omnium kultural" Marsel Mauri rekao je da je plan centralnih španskih vlasti o preuzimaju kontrole nad regionalnim ovlašćenjima "uništio demokratiju".
 
Mauri je, takođe, na engleskom pozvao na međunarodnu podršku, uzviknuvši: "Pomozite Kataloniji, spasite Španiju, spasite Evropu", dok su demonstranti uzvikivali: "Sloboda, sloboda".
 
 
Potpredsednik organizacije "Asemblea nasional Katalana", Agusti Alkobero, nazvao je potez španske vlade "represivnom eskalacijom" usmerenom na "brisanje Katalone kao političke nacije".
 
Skup je otvoren transparentom sa natpisom "Sloboda za Žordija Sančesa, sloboda za Žordija Kuišarta".
  • Svetovid

    21.10.2017 21:00
    Kakav paradoks, protestuju tražeći da im se vrati autonomija ,a bore se protiv autonomije jer hoće nezavisnost. Luđi od Balkanaca. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet