Babiševa populistička politika pobedila na izborima u Češkoj

Pobednik na češkim parlamentarnim izborima Andrej Babiš izjavio je da je njegova partija ANO proevropska snaga i da želi da preuzme aktivnu ulogu u oblikovanju politike Evropske unije.
Babiš je istakao da bi EU trebalo da prestane da govori o "dvobrzinskoj Evropi" i da treba da više razmisli o tome zašto je Britanija glasala za napuštanje tog bloka, prenosi Rojters.
 
Na parlamentarnim izborima, koji su juče i danas održani u Češkoj, stranka tajkuna i predsednika pokreta ANO Andreja Babiša, poznatog i kao "češki Tramp", vodi za oko 20 odsto glasova, pokazuju rezultati sa skoro 100 odsto glasačkih mesta, što znači da ANO ima gotovo neprikosnovenu poziciju u pregovorima o budućoj vladi.
 
Prema rezultatima sa 94,05 odsto glasačkih mesta, stranka ANO je osvojila 30,21 odsto glasova, prenela je britanska agencija.
 
Babiš je u poslednjoj predizbornoj debati sa rivalom, ministrom spoljnih poslova Češke i socijaldemokratom Lubomirom Zaoralekom, govorio o svojim antimigrantskim stavovima, ali i protiv korupcije.
 
Babiš je za AFP uoči izbora rekao da je njegovoj stranci potreban maksimalan broj glasova, istakavši da "narod mora da glasa, da shvati da je ovo od suštinskog značaja za sudbinu države".
 
"Ne želimo kvote, ne želimo migrante ovde, želimo da zaustavimo migracije i da dobijemo premijera koji će reći gospođi Merkel i gospodinu Makronu da rešenje leži van Evrope. Protiv smo tradicionalnih partija i želeli bismo da im pokažemo da se vlada može voditi na drugačiji način, nego što su naši građani navikli", rekao je tada Babiš.
 
Ovog 63-godišnjeg tajkuna, inače, prate skandali poput optužbi da je proneverio evropske subvencije, kao i sumnje da je bio agent komunističke policije u nekadašnjoj Čehoslovačkoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.