Albanski parlament razmišlja šta da radi sa korumpiranim ministrom

Slučaj bivšeg albanskog ministra unutrašnjih poslova, optuženog za korupciju i trgovinu drogom, podelio je i parlament u Tirani, koji je raspravljao o tome da li da se Saimiru Tahiriju ukine poslanički imunitet i dozvoli njegovo hapšenje.
Albanski parlament razmišlja šta da radi sa korumpiranim ministrom
Foto: Pixabay
Parlament je o tome raspravljao na zahtev tužilaštva. Mandatsko-imunitetni odbor glasao je za to da se dva izveštaja upute parlamentu, koji će plenarnu sednicu održati u sredu.
 
Poslanici vladajuće Socijalističke partije tog odbora su najavili da će predložiti parlamentu da odobri zahtev Kancelarije tužilaštva za teška krivična dela da se Tahiriju zabrani putovanje u inostranstvo, da se odobri pretres njegove kuće i imovine i da bude u obavezi da se javlja policiji.
 
Predstavnici opozicije su, međutim, poručili da će parlamentu uputiti drugi izveštaj kojim se poslanici pozivaju da odobre zahtev Kancelarije da Tahiri bude uhapšen i da se izvrši pretres njegove kuće.
 
Tužilaštvo ističe da ima osnova za sumnju da je Tahiri bio umešan u krijumčarenje droge dok je obavljao funkciju ministra, prenela je albanska agencija ATA.
 
Navodi se i da je grupom krijumčara rukovodio njegov rođak kog su početkom nedelje uhapsile italijanske vlasti.
 
Tahiri odbacuje optužbe, tvrdeći da je ceo proces protiv njega politički.
 
"Neću da idem u zatvor samo zato što (bivši premijer Salji) Beriša želi da me ukloni s puta. Berišu bi trebalo pozvati za svedoka. Neću da idem u zatvor da bih dokazao da nisam vozač kamiona ili da nisam zaradio pet miliona evra u prva tri meseca službovanja kao ministar. Otvoren sam za istragu, ali nisam spreman da idem u zatvor samo zarad nekih ljudi koji su izmakli pravdi. Nema razloga da idem u zatvor kao politički zatvorenik", kazao je Tahiri.
 
Albanski tužioci su u četvrtak zatražili od parlamenta da ukine Saimiru Tahiriju da bi mogli da ga ispitaju povodom optužbi za korupciju i trgovinu drogom.
 
Ta mera, kako konstatuje Rojters, predstavlja udarac socijalističkoj vladi premijera Edija Rame imajući u vidu da je Tahiri, koji je bio ministar unutrašnjih poslova četiri godine sve do marta, predvodio napore za reformu policijskih snaga i da je u početku bio uspešan u prekidu proizvodnje kanabisa na jugu zemlje 2014. godine.
 
Tužioci navode da žele da ga ispitaju nakon što je ove nedelje u Italiji uhapšen Albanac Moisi Habilaj, na osnovu optužbi u vezi sa drogom.
 
Habilaj je u nizu telefonskih razgovora, koje je prisluškivala italijanska policija, a objavili italijanski i albanski mediji, rekao da je Tahiri redovno zarađivao veliku količinu novca od plaćanja droge.
 
Tahiri se tim povodom u sredu obratio parlamentu rekavši da je pogrešio što je prodao svoj auto Habilaju, dalekom rođaku, ali je poricao bilo kakvu drugu vezu s njim.
 
On tvrdi da je "žrtva lažnih informacija koje šire kriminalci".
  • Bill

    22.10.2017 12:38
    Mnogo bre komplikovani ovi Albanci.
    Kod nas se takve stvari lako rešavaju. Lepo stene Predsednik pred kamere, sastavi vrhove prstiju, složi pi*koplačljivu facu No. 26,4 i zagledan u helikopterske koridore – kaže nam da korupcije nije bilo! Isto važi za lažne diplome, pad helikoptera, „donacije“ njegovoj stranci i ine pi*darije koje samo uzburkavaju javnost i izazivaju nepotrebne polemike u Skupštini.
    I, čiča miča i gotova priča!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet