CIA ostaje CIA: Ipak nisu objavljena sva dokumenta o ubistvu Kenedija

Obećana objava kompletne dokumentacije o ubistvu Džona F. Kenedija odložena je zbog uverenja da neke stranice ipak moraju ostati tajne.
CIA ostaje CIA: Ipak nisu objavljena sva dokumenta o ubistvu Kenedija
Foto: Pixabay
Američka Nacionalna uprava za arhive i dokumentaciju odlučila je da objavi oko 2.800 dokumenata o ubistvu bivšeg predsednika SAD, dok oko 300 ostaje i dalje tajno.
 
Sadašnji predsednik SAD Donald Tramp rekao je prošle subote da će odobriti objavu svih tajnih dokumenata o ovom ubistvu koje je podstaklo mnogo teorija zavere, uz obrazloženje da Amerikanci zaslužuju transparentnost. Međutim, u četvrtak je prihvatio zahtev da se javnosti ipak uskrati deo materijala, od kojih je većina u rukama FBI-ja i CIA-e, kazali su zvaničnici kabineta američkog predsednika.
 
Iako je po vlastitim rečima naložio da se "veo napokon podigne", pojedina državna tela upozorila su "da određene informacije treba i dalje da ostanu nedostupne javnosti zbog nacionalne bezbednosti, zaštite pravnog poretka i pitanja spoljne politike". Američki predsednik je naveo da u takvoj situaciji nije imao izbora i da je bio prisiljen da prihvati izuzeće pojedinih delova dokumenata iz objave.
 
Naložio je ipak državnim telima da u idućih 180 dana provere sve izuzete delove. Na kraju tog razdoblja tražiće da se objave sve informacije za koje službena tela ne budu mogla da podnesu dokaze da ih treba zadržati u tajnosti.
 
Kenedi je ubijen 22. novembra 1963. Komisija koja je istraživala ubistvo 46-godišnjeg harizmatičnog predsednika zaključila je da ga je ubio Li Harvi Osvald i da je u tome bio sam.
  • G

    27.10.2017 15:58
    @White Power - šta pričate vi? Upravo je Kenedi doprineo eskalaciji situacije u Vijetnamu slanjem velikog broja vojnih instruktora na jug u suprotnosti sa odredbama ženevske konferencije, koju SAD nisu ni potpisale a sve sa ciljem sprečavanja zemalja tog regiona da postanu komunističke. Upravo je Kenedi podigao tenzije i utabao put hladnom ratu, upravo je nakon njegove greške i pogrešne interpretacije govora Hruščova došlo do tenzija u tada podeljenom Berlinu, upravo je Kenedi potpisao plan invazije na Kubu koji se po njih neslavno završio, upravo je Kenedi reagovao agresivno na otkriće sovjetskih projektila na Kubi iako su više godina pre toga SAD postavile svoje projektile u Italiju i Tursku, upravo je Kenedi odbio predlog generalnog sekretara UN da obustave agresivne akcije u vezi sa Kubom iako je Hruščov prihvatio. Ovo o "srebrnom dolaru" je posebna priča, ne znam odakle vam takve gluposti, kao ni odakle vam ta "usputna" glupost da je Tito bio poslednji koji se sastao sa Kenedijem pre atentata - ako vas baš zanima, predsednik Bolivije je bio poslednji.
  • Krmenadla sa Podbare

    27.10.2017 15:53
    Rokno ga Tile :)
  • White Power

    27.10.2017 10:10
    Facts
    Veliki je to sistem, predugo projektovan I građen, da bi ga tek tako ugrozili nekom nazovi-transparentnošću.
    Ono što je, nadam se, svima jasno je da zvanična verzija kompletna manipulacija činjenicama I zdravim razumom.
    Istina, u pravom smislu te reči, očigledno je do te mere spektakularna i šokantna, da čak ni posle više od pola veka jednostavno NE SME biti obelodanjena.
    Nedvosmisleno su u ubistvo Kenedija umešani neki od nosećih stubova države (vojska pre svih!), kao i službe koje bi trebalo da brane, a ne da ubiju predsednika.
    Ono što je neosporno je da se "prvi katolik u Beloj Kući" žestoko zamerio moćnicima u nekoliko ključnih stvari:
    1. protivio se širem američkom vojnom angažmanu u Vijetnamu I time ugrozio profit vojnih lobija (sve sami privatnici!)
    2. bio je ZA unapređenje odnosa sa SSSR i "labavljenje" hladno-ratovske retorike
    3. udario je na FED vezano za monopol na izdavanje $$$ (inicirao izdavanje tzv. "srebrnog dolara", koji je povučen iz upotrebe odmah nakon atentata?!)
    4. ne dirajući Kastra koji je gotovo preko noći američkoj mafiji onemogućio ogromne prihode od kockarnica, droge i hotela, zamerio se istoj toj mafiji koja mu je, navodno, pomogla da u državi Ilinois “prevagne” u suludo tesnoj pobedi protiv Niksona (49,7% vs 49,5% ?!?)
    Imajući protiv sebe toliko moćne neprijatelje, Kenedi nije imao nikakvu šansu.
    Onako usput, poslednji strani zvaničnik koji se sastao sa Kenedijem pre atentata bio je J.B. Tito.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet