Pućdemon i četvorica ministara u Kataloniji predali se policiji

Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Pućdemon predao se danas briselskoj policiji.
Španski list "Pais" navodi da se zajedno sa njim u policijskoj stanici u Briselu predalo i četvoro njegovih bivših ministara.
 
Belgijsko Državno tužilaštvo najavilo je da će se tužilac u 14 časova izjasniti u vezi s evropskim nalogom za hapšenje smenjenog predsednika katalonske vlade Karlesa Pućdemona i četvoro njegovih bivših ministara
 
Briselski tužioci su juče rekli da razmatraju evropski nalog za hapšenje Karlesa Pućdemona i da se nadaju da će što pre pokrenuti ekstracioni postupak.
 
Pućdemon je juče rekao da je spreman da sarađuje sa belgijskim vlastima, nakon što je Španija zatražila Evropski nalog za hapšenje.
 
On je sa još nekim smenjenim katalonskim zvaničnicima pobegao u Belgiju nakon što ih je španska vlada smenila, pre nedelju dana.
 
Po Evropskom nalogu za hapšenje, moglo bi da prođe tri meseca pre nego što se katalonski lider Karles Pućdemon i četiri člana smenjene regionalne vlade vrate u Španiju, saopštile su prethodno belgijske vlasti.
 
Belgijska vlada neće imati uticaj na budućnost smenjenog kaltalonskog lidera Karlesa Pućdemona, izajvio je belgijski ministar pravosudja Koen Gens, nakon što je Španija izadala nalog za njegovo hapšenje.
 
On je rekao da je evropski nalog za hapšenje "potpuno legalan postupak".
 
Gens je istakao da za razliku od normalne medjunarodne ekstradicije, "izvršna vlast ne igra nikakvu ulogu u proceduri Evropskog naloga za hapšenje (EAV)".
 
"Sve ide preko direktnih kontakata između pravosudnih organa", rekao je belgijski ministar pravosuđa.
 
Pućdemon je ranije rekao da nema nameru da izmiče pravdi, ali da se neće vratiti u Španiju ukoliko ne dobije garancije da će tamo imati pravedno suđenje.
 
On je, takođe, optužio špansko tužilaštvo da pothranjuje "želju za osvetom" protiv njega, a istovremeno je istakao da neće tražiti politički azil u Belgiji.
  • Zivan

    05.11.2017 14:30
    Kilanderi, čim ih je država Španija malo digla dreku, lideri katalonskih autonomista se predali...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.