Marin Le Pen može pred sud, oduzet joj imunitet

Francuski parlament ukinuo je danas liderki krajnje desnice Marin Le Pen imunitet od krivičnog gonjenja, čime je dao zeleno svetlo za početak sudskog procesa protiv nje zbog objavljivanja jezivih prizora nasilja Islamske države na Tviteru.
Donji dom francuskog parlamenta je današnjom odlukom omogućio istražnom sudiji da Marin Le Pen pozove da se pojavi pred sudom, ako treba i uz primenu policijske sile.
 
Parlamentarno veće saopštilo je da je zahtev sudije "ozbiljan, pravedan i iskren".
 
U tvitovima Marin Le Pen, objavljenim u decembru 2015, prikazana su pogubljenja koja su sprovodili ekstremisti Islamske države, uključujući ubistvo američkog izveštača Džejmsa Folija. U skladu sa nedavnom usvojenim francuskim zakonom, "objavljivanje nasilnih slika" je prestup za koji je predviđena kazna do tri godine zatvora i novčana kazna od 75.000 evra.
 
Marin Le Pen je u junu izabrana za poslanicu francuskog parlamenta.
  • JovaNS

    09.11.2017 17:09
    Mogu da se slikaju
    Zakon je donet nakon objavljivanja spornih tvitova. Znači da joj gospoda ne mogu apsolutno ništa, zato što zakon ne može retroaktivno da važi, mogu samo da joj pljunu pod prozor.
    Kako to? Evo, ja na primer vozim bicikli. Vozio sam ga pre dva meseca, vozio sam ga danas, voziću ga sutra. Neko me uslika danas. Za tri meseca se donese glup zakon po kome niko ne sme da vozi bicikli osim policije u uniformi.

    Da li neko može da me krivično goni zato što sam vozio bicikl tri meseca pre donošenja zakona? Naravno da ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).