Odbrambeni pakt EU potpisale 23 članice

Države članice Evropske unije zvanično su pokrenule novu eru u oblasti odbrambene saradnje potpisivanjem pakta koji predviđa zajednička ulaganja u vojsku i projekte razvoja, kako bi se pomoglo EU da se suprotstavi bezbednosnim izazovima.
Odbrambeni pakt EU potpisale 23 članice
Foto: Pixabay
Pakt su potpisale 23 od 28 zemalja članica EU, a poznat je kao "stalna strukturna saradnja" (PESCO), a među zemljama koje ga nisu potpisale su Velika Britanija, koja napušta Uniju, i Danska. Članice koje nisu potpisale pakt mogu da mu se pridruže kasnije, a Britanija može donekle da učestvuje, ako to koristi celoj EU.
 
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini opisala je novi pakt kao "istorijski trenutak u evropskoj odbrani", istakavši da to što se "23 države članice angažuju kad je reč i o sposobnostima i o operativnim koracima - nešto veliko". Mogerini je izjavila da su države već podnele više od 50 zajedničkih projekata u oblasti odbrambenih sposobnosti i vojnih operacija.
 
Ona je navela i da novi evropski pakt predstavlja dopunu u odnosu na bezbednosne ciljeve NATO-a jer EU, kako je rekla, ima sredstva da se bori u hibridnom ratovanju uz upotrebu konvencionalnog oružja, ali i propagande i sajber napada - kakva Severnoatlantska alijansa nema na raspolaganju. U skladu sa paktom PESCO, zemlje EU će se obavezati i da povećaju vojne troškove, mada neće odrediti donji prag poput NATO-a.
  • sta??

    14.11.2017 10:26
    hahahaha
    Kada je Orban 2015 izjavio da bi stvaranje vojske EU bilo potrebno, Juncker & co. su brzo pozurili da izjave da je to veoma glupa ideja.
    Dve godine kasnije: stvaranje vojske EU.
    Gospoda EU-birokratije su toliko gadljivi na desnicu da se sad inspirisu idejama bas te, ekstremne desnice.

    PS A cemu ce sad da sluzi NATO?
  • Zivan

    14.11.2017 10:08
    Napokon da se EU malo iščupa iz čeličnog zagrljaja NATO alijanse i SAD...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.