Indija sklanja prosjake sa ulica uoči posete Ivanke Tramp

Vlasti u južnom indijskom gradu Hajderabadu sklanjaju prosjake sa ulica, uoči posete Ivanke Tramp, koja je viša savetnica svog oca, američkog predsednika Donalda Trampa.
Indija sklanja prosjake sa ulica uoči posete Ivanke Tramp
Foto: Pixabay
Tokom prošle nedelje, više od 200 prosjaka prebačeno je u odvojena muške i ženska skloništa, koja se nalaze u komplesima dva gradska zatvora.
 
Vlasti strogo sprovode zabranu prošenja na ulicama i drugim javnim mestima.
 
Kako navodi agencija AP ta operacija izgleda ima rezultata jer je većina od više hiljada prosjaka nestala iz vidokruga. Indijski zvaničnici su rekli da je akcija za sklanjanje prosjaka pokrenuta zato što se dva međunarodna skupa održavaju u Hajderabadu, Samit o globanom preduzetništvu na kome treba da prisustvuje Ivanka Tramp i svetska Telugu konferencija u decembru, o jednom od indijskih jezika.
  • Kali

    15.11.2017 11:30
    @ Strahinja
    Verujte svojim ocima videh i jos sam pod utiskom, taj njihov problem bede i beskucnika sto zive pod otvorenim nebom a uz to ide i prosjacenje, je mnogo slozeniji nego sto se to nama odavde cini. Jednostavn, drustveno uredjenje je toliko rigidno da nema nikakve prohodnosti izmedju kasta, a ta najniza kasta tzv. "nedodirljivi" nema apsolutno nikakvog nacina da se odatle izvuce. Nema mogucnosti skolovanja, zaposlenja i pratecih beneficija, oni su po svom rodjenju osudjeni da ostanu tu gde su. Daleko je to od organizovane prosjacke mafije kakvu mi gledamo kod nas, to su prosto egzistencijalno toliko ugrozeni ljudi da je njihova prosnja zaista vapaj za pomoc. Da, za nama su trcali i molili za koji rupi i mi smo davali jer ne mozete da se oglusite na to. I nece se tu nazalost nista znacajno promeniti jer problem je ukorenjen u sistemu a ne u nekakvom "mentalitetu" i sl. kao kod nas. Velika, velika steta, jer predivna je Indija...
  • Strahinja

    15.11.2017 07:20
    Jednostavno
    To je njihov narod i filozofija života. Ne žele da rade i lakše im je prositi. AKo ih i uklone sa ulica vraćaće se tako da nema tu trajnog rešenja.
  • Kali

    14.11.2017 23:30
    E pa sad su se setili. Posle moje proslogodisnje posete Indiji - sok! Sa jedne strane neprocenjiva kulturna bogatstva, sama po sebi drzava je bogata sa vecim privrednim rastom cak i od Kine, nuklearna sila, itd, a sa druge strane po ulicama jezivi ali jezivi prizori krajnje bede...Jedno ne mogu da razumem - zasto jedna mocna drzava ne zeli da resi tu rak ranu svoga drustva i skloni sa ulica te jadne beskucnike, ako ni zbog cega bar zbog obicnog ljudskog sazaljenja, da ne spominjem problem higijene i posledicno raznih izvora zaraza. Ako je razlog tome kastinski sistem onda nam preostaje zakljucak da je to drustvo nesrecno zarobljeno u okovima jedne destruktivne tradicije iz koje izgleda nema izlaza. Sto je najgore i sami smo bili svedoci da uverenja ideoloske a ne racionalne prirode pucaju kao mehur od sapunice ostavljajuci za sobom devastacije citavih kultura. E zbog njihove drevne istorije, tradicije i kulture, zelim im jednu korenitu, sveobuhvatnu i konstruktivnu promenu svesti prema fleksibilnijem razumevanju drustvenih odnosa i ljudskih sloboda, zbog njih samih pre svega. I da ubuduce ne ciste ulice samo kad docekuju nekog ”vaznog" iz dalekog sveta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.