Sve više zemalja manipuliše informacijama na internetu

Organizacija "Freedom House" izrazila je zabrinutost zbog toga što sve više zemalja prati primer Rusije i Kine u manipulaciji društvenih mreža i praćenju protivnika na internetu.
Sve više zemalja manipuliše informacijama na internetu
Foto: Pixabay

Prema studiji o slobodi interneta koju je sprovela ova nevladina organizacija u 65 zemalja, 30 vlada je manipulisalo internetom u 2017, dok ih je prethodne godine bilo sedam manje.

Ove manipulacije uključuju korišćenje plaćenih komentatora, trolova, botova ili lažnih informativnih sajtova, navodi se u izveštaju "Sloboda na internetu".

Ove taktike manipulacije i objavljivanja dezinformacija na internetu imale su značajnu ulogu tokom izbora u najmanje 18 zemalja, uključujući SAD.

Kina je i dalje na čelu zemalja koje manipulišu internetom zbog cenzure, borbe protiv anonimnosti onlajn i zatvaranja disidenata koji su aktivni na internetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet