FBI: Policijska brutalnost dovela do uspona "crnačkog ekstremizma"

FBI je objavio izveštaj u kojem konstatuje da je došlo do uspona crnačkih ekstremista nakon incidenata u kojima su pripadnici policije ubili crnce.
FBI: Policijska brutalnost dovela do uspona "crnačkog ekstremizma"
Foto: Pixabay
Taj izveštaj pojačava strahovanja da bi moglo doći do ponavljanja prakse koja je korišćena u vreme pokreta za građanska prava, kada je biro špijunirao grupe aktivista bez dokaza da su prekršili zakon.
 
FBI, međutim, tvrdi da ne targetira specifične grupe i da je reč o izveštaju koji je samo jedan od mnogih kakve rade njegovi obaveštajni analitičari. Sličan bilten o belim rasistima izašao je u isto vreme. 
 
U izveštaju na 12 stranica koji je sačinjen u avgustu, kaže se da "ekstremisti crnačkog identiteta" sve više napadaju policajce posle slučajeva kada je policija ubila crnce, a naročito posle ubistva Majkla Brauna u Fergusonu 2014. godine. 
 
FBI u izveštaju opisuje slučajeve u kojima su "ekstremisti" delovali "kao odmazda za incidente brutalnosti policije" i upozorava da će se takvo nasilje verovatno nastaviti. 
 
Postojanje ovakvog izveštaja, o čemu je izvestio magazin "Forin polisi" prošlog meseca, uznemirilo je afroameričke lidere i aktiviste. 
 
Crnački kokus u Kongresu je u pismu direktoru FBI Kristoferu Reju naveo da izveštaj povezuje crnačke političke aktiviste sa opasnim domaćim terorističkim organizacijama" i da će još više narušiti ionako već uzdrman odnos između policije i manjinskih zajednica.
  • i treba

    19.11.2017 15:07
    brutalnost na delu
    Zasto bi bilo drugacije, trebali bi da cekaju da ih policija ubija ko glinene golubove iz cista mira, pa crnackog stanovnistva ima mnogo i treba da se brane inace ih i previse maltretiraju i jos uvek su i bice u losem polozaju u svakom pogledu. Demokratija na papiru, nasilje u zivotu.
  • klmnb

    19.11.2017 10:53
    ne nego je trebalo da bude policijski extremizam. Da rade sta hoce kao sto kod nas rade razbojnici.Da mlate policiju i ubijaju kao golubove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet