Uprkos najavama Mugabe ne podnosi ostavku

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, obraćajući se u televizijskom prenosu, rekao je da će ostati na vlasti nekoliko nedelja, uprkos pojačanom pritisku da podnese ostavku, prenosi BBC.

Obraćajući se naciji, Mugabe je, ipak, naveo da će predsedavati kongresom vladajuće partije koji bi trebalo  da se održi u decembru.

Mugabe je rekao da je svestan kritika koje mu upućuju partije, vojska i javnost, ali nije komentarisao mogućnost da podnese ostavku. On se, na početku obraćanja, rukovao sa vojnim liderima koji su ga stavili u kućni pritvor pre samo nekoliko dana.

Mugabe je rekao da je svestan "čitavog niza razloga za zabrinutost" uključujući ekonomiju koja prolazi kroz težak period. Takođe je rekao da treba "naučiti praštati i rešavati poteškoće u drugarskom duhu", i ne dozvoliti da prevlada ogorčenost.

"Stubovi države ostali su funkcionalni usred krize", rekao je 93-ogodišnji Mugabe, završivši obraćanje rečima: "Hvala vam i laku noć", ne pominjući ostavku.

Lider ratnih veterana Kris Mucvangva rekao je da planira da se procedura opoziva Mugabea odvije po planu, nakon što on nije podneo ostavku u obraćanju naciji.

Mucvangva je Rojtersu, odmah po završetku Mugabeovog govora, rekao da će ljudi izaći na ulice Hararea u sredu.

Samo nekoliko sati pre njegovog obraćanja na televiziji, Centralni komitet vladajuće partije rekao je Mugabeu da podnese ostavku na funkciju predsednika do sutra u podne, ili mu već sutradan sledi opoziv. Time je vladajuća partija pokušala da obezbedi mirno okončanje njegovog mandata posle de facto puča.

Zimbabveanci su se večeras okupili u očekivanju slavlja povodom Mugabeove ostavke, ali umesto toga, izgleda da on pokušava da ostane na vlasti uprkos vladajućoj partiji, koja ga je smenila sa funkcije svog lidera.

Zvaničnik blizak pregovorima o Mugabeovom povlačenju rekao je uoči njegovog obraćanja na televiziji da se on sprema da podnese ostavku posle 37 godina na vlasti.

Podsetimo, parlament Zimbabvea najavio je ranije danas da će pokrenuti proceduru opoziva Mugabea. Vladajuća ZANU-PF smenila je Mugabea i na mesto predsednika stranke izabrala dosadašnjeg potpredsednika Emersona Mnangagvu.

Predsednik Zimbavea koji je rođen 21. februara 1924. godine, bio je predsednik vlade od 1980. do 1987, a od 1987. godine je šef države. Kontroverznog predsednika, nacionalnog heroja oslobađanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mugabe je zbog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

  • Prati nas Mugabe sve

    19.11.2017 22:15
    @VV
    Vucic, Lukasenko, Milo, Kim Dzong Un, Kastro, Erdogan, Asad, Nazarbajev, prosto divote od vladara cije drzave prosto cvetaju.
  • dgdsf

    19.11.2017 20:50
    Hoće, kad umre
  • VV

    19.11.2017 19:03
    Cak se i Mugabe povukao.
    Pogodite ko to nece nikad uraditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet