Austrijski pasoš ove godine dobilo više od 400 građana Srbije

U prvih devet meseci 2017. godine 6.856 osoba dobilo je austrijsko državljanstvo, pokazuju podaci Statističkog zavoda Austrije.
Austrijski pasoš ove godine dobilo više od 400 građana Srbije
Foto: Pixabay

Više od jedne trećine, odnosno 35 odsto novih državljana je već rođeno u Austriji.

Kako piše Heute, lideri na listi novih državljanstava su bivši građani Bosne i Hercegovine od kojih je 950 dobilo austrijski pasoš. Na drugom mestu su Turci kojih je 597 dobilo državljanstvo Austrije, a njih slede stanovnici Kosova i Metohije s 464 državljanstva, građani Srbije s 437 i Avganistanci s 340 austrijskih državljanstava.

Najveći broj državljanstava, više od 50 odsto, ostvaren je na osnovu dužine boravka u zemlji, a 588 osoba dobile su državljanstvo na osnovu braka s austrijskim državljaninom.

Prema statističkim podacima, 77 osoba koje su boravile u inostranstvu takođe su dobile novi pasoš. U odnosu na isti period 2016, Austrija je ove godine za 9,2 odsto izdala više dozvola za državljanstvo.

Najveći rast priliva novih državljana zabeležen je u Beču, piše Heute. Novi Austrijanci potom su se najviše naselili u Burgenlandu, Koruški i Donjoj Austriji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet