Kako funkcioniše rad na crno u Nemačkoj

Iako hrvatski građani u Nemačkoj mogu da rade legalno, i danas se iz Hrvatske odlazi tamo na rad "na crno".
Kako funkcioniše rad na crno u Nemačkoj
Foto: Pixabay
Jedan hrvatski policajac (46) u penziji jedan je od njih.
 
Već šest godina je u penziji i tokom tih šest godina dva do tri puta godišnje odlazi na rad u Nemačku. Iako je još relativno mlad, ne može da se preseli u Nemačku i traži legalan posao jer je u penziji pa ne bi ni smeo da radi puno radno vreme, pa bi tako mogao da zaradi maksimalno 1.000 evra. 
 
On je za Dojče vele opisao kako funkcioniše rad "na crno" u Nemačkoj. Iz očiglednih razloga odlučio je da svoju priču ispriča anonimno. Za rad na crno u Nemačkoj odlučio se iz finansijskih razloga.
 
Radi za Nemce jer Hrvati varaju
 
Kako kaže, u 90 odsto slučajeva radi na građevini, a osim adaptacija stanova i kuća, ilegalni radnici angažuju se i na poslovima uređenja okoline, održavanja parkova i šuma, predgrađa. Kaže kako većina insistira da radi za Nemce jer ih Hrvati varaju i zakidaju. 
 
"Nikad ne idem sam nego idemo u grupama. Ako radiš kod 'naših' ljudi, u 50 odsto slučajeva će ti se dogoditi nešto loše, odnosno, u 50 odsto slučajeva nećeš biti plaćen. Zakidaju na satnici, na plaćanju, na svemu na čemu mogu", nastavlja.
 
Kako sve funkcioniše?
 
"Nemačke kompanije angažuju naše ljude da im dovode radnike na crno. Recimo, nemačka kompanija ima građevinski projekat koji mora da odradi u određenom roku i treba radnike kako bi se to u roku završilo, a da oni izbegnu da plate deo davanja državi. Deo radnika uvek radi legalno. Onda angažuju naše ljude da im dovedu broj radnika koji im je potreban. Ti ljudi dođu kod nas i angažuju između 10 i 50 nas, koliko je potrebno. 
 
Odemo gore i radimo, postavljamo vodu, struju, kanalizaciju, uređujemo fasade, radimo u zatvorenim prostorima. Gotovo nikad se ne radi na otvorenom. Posao se radi u zatvorenom, dobije se smeštaj i hrana, a satnica se do centa isplaćuje kako je dogovorena. Neretko se dobije i nagrada za obavljeni posao", objašnjava za Dojče vele
 
Dodaje kako se po turi ovako može zaraditi i do 2.000 evra. Rad subotom plaća se dvostruko pa se tako po jednoj suboti može zaraditi i po 200 evra. Radi se po osam do deset sati svaki dan i tako se mesečno, kaže, može zaraditi i do 2.300 evra. 
 
Na kraju zaključuje kako je rad u Nemačkoj ipak samo za one koji zaista žele da rade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.