Britanija najavljuje veće zaduživanje

Britanija je danas srezala prognoze privrednog rasta i očekuje mnogo veće zaduživanje u narednim godinama, izjavio je britanski ministar finansija Filip Hamond.
Britanija najavljuje veće zaduživanje
Foto: Pixabay
Bruto domaći proizvod (BDP) Velike Britanije će porasti za 1,5 odsto u 2017. godini, u odnosu na prognoziranih 2,0 odsto iz marta, usled usporavanja ekonomije prouzrokovanog Bregzitom, saopštila je parlamentarna Kancelarija za budžetsku odgovornost (OBR).
 
"Za 2018. godinu, OBR predviđa rast od 1,4 odsto, što je blago niže u odnosu na prethodno projektovanih 1,6 odsto", izjavio je Hamond predstavljajući u parlamentu jesenji izveštaj o budžetu.
 
Revizije projekcija za naredne godine su nešto ozbiljnije, budući da se za 2019. i 2020. godinu sada prognozira rast od po 1,3 odsto u odnosu na projektovani rast iz marta od 1,7 odsto za 2019. godinu i 1,9 odsto za 2020. Do 2021. i 2022. godine, privredni rast bi trebalo da ubrza na 1,5 i 1,6 odsto.
 
Hamond je, takođe, naveo da će u naredne dve godine biti izdvojeno tri milijarde funti (3,9 milijardi dolara) za pripreme u procesu Bregzita. Kancelarija za budžet očekuje da će Britanija morati da se zaduži više u narednim godinama i da će do finansijske 2021/2022. godine imati budžetski deficit od 1,3 odsto BDP-a, što je skoro duplo više u odnosu na raniju procenu od 0,7 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.