VIDEO: Izdato "crveno upozorenje" zbog vulkana na Baliju

Indonežanske vlasti izdale su "crveno upozorenje" za avio kompanije u nedelju nakon što je vulkan Agung na turističkom ostrvu Baliju izbacio pepeo na visinu 4.000 metara.
Pepeo se kretao u smeru jugoistoka prema turističkom ostrvu Lombok, rekao je portparol nacionalne službe za prirodne nepogode Sutopo Nugroho.
 
"Vulkanološka služba objavila je obaveštenje za avione i upozorenje povećala s narandžastog na crveno", rekao je.
 
"Crveno upozorenje" primenjuje se samo za područja pogođena vulkanskim pepelom. Ono znači da se predviđa erupcija s izbacivanjem značajne količine pepela u atmosferu.
 
Međunarodni aerodrom u Lomboku, u susedstvu Balija, zatvoren je zbog kretanja vulkanskog pepela. Zbog pepela je avio kompanija Garuda Indonezija ranije danas otkazala 18 letova na ostrvo Lombok i sa njega.
 
Upozorenje zbog vulkana na najvišem nivou bilo je 22. septembra, kad je više od 130.000 ljudi moralo da napusti svoje domove i potraži privremeno utočište u strahu od erupcije. Međutim, krajem prošlog meseca vlasti su ublažile upozorenje nakon postupnog smanjenja vulkanske aktivnosti.
 
U erupcijama vulkana Agunga, visokog 3.031 metar, 1963. i 1964. poginulo je 1.200 ljudi. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet