Slobodan Praljak preminuo nakon ispijanja otrova, Hag potvrdio učešće Tuđmana u zločinačkom poduhvatu

Holandske vlasti pokrenule su istragu o tome kako je bivši komadant HVO-a Slobodan Praljak popio otrov u haškoj sudnici, objavio je predsedavajući sudija žalbenog veća Karmel Ađijus.
Praljak je preminuo u bolnici nakon što je popio otrov, potvrdio je premijer Hrvatske Andrej Plenković. 
 
Haški tribunal danas je pravosnažno potvrdio dugogodišnje zatvorske kazne šestorici zvaničnika bosanskih Hrvata, predvođenih Jadrankom Prlićem za ratne zločine nad Muslimanima u BiH, 1993-94.
 
Izricanje presude bilo je prekinuto nakon što je apelaciono veće potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora trećeoptuženom Slobodanu Praljku. Praljak je, stojeći, nešto uzviknuo preko isključenog mikrofona, a zatim je popio neku tečnost iz male čaše.
 
Njegov advokat Nataša Favo Ivanović rekla je, zatim, da Praljak kaže da je "popio otrov". Pripadnici obezbeđenja izveli su ga iz sudnice.
 
Pre nego što je zasedanje prekinuto, čule su se i reči sudije Ađijusa "nemojte nigde odnositi čašu iz koje je nešto popio".
 
 
Do tog trenutka, Tribunal je potvrdio kaznu od 25 godina Prliću i zatvorske kazne od 20 godina Bruni Stojiću i Praljku.
 
Nakon duže pauze, suđenje je nastavljeno u drugoj sudnici. Milivoju Petkoviću tada je izrečena kazna zatvora od 20 godina, komandantu policije HVO Valentinu Ćoriću 16 godina, a predsedniku komisije za razmenu zarobljenika Berislavu Pušiću 10 godina.
 
Tribunal je potvrdio nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih Musilmana, zajedno sa osuđenima, učestvovao i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman sa još nekim zvaničnicima Hrvatske.
 
Žalbeno veće utvrdilo je, između ostalog, da je tenk HVO pucao na Stari most u Mostaru, "što je dovelo do izolacije ljudi i imaolo veliki psihički udar na njih". Međutim, navode i da je "Stari most bio vojni cilj i da njegovo rušenje nije bio zločin". 
 
Artman: Kako je unet otrov?
 
Otrov u sudnici haškog Tribunala ili bilo šta drugo što je inače zabranjeno uneti je zabrinjavajuće i neprihvatljivo, rekla je bivša portparol Tribunala Florens Artman.
 
"Ovo je drugi put da zabranjena sredstva budu unesena u Tribunal. Prvi put je to bilo u slučaju Slobodana Miloševića i tada to nismo videli, a on je uzimao protivlek koji je poništavao delovanje leka za visoki pritisak. Šokantno je da se ovo desilo i ne znam kako obezbeđenje to nije sprečilo, a znali su skočiti na mene", rekla je Artman.
 
Kaže da je teško sprečiti samoubistvo ako je neko to odlučio, ali da bi trebalo da bude nemoguće u Tribunal uneti bilo šta što nije potrebno za postupak.
 
"Kada sam ja bila u zatvoru, konzulu Francuske je bilo zabranjeno da mi unese čokoladu. Zašto pravila nisu ista za sve?", rekla je Artman.
 
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prekinula je posetu Islandu i vraća se u Hrvatsku, saopšteno je iz njenog kabineta, dok je Hrvatski narodni sabor (HNS) najavio vanrednu sednicu zbog presude šestorici Hrvata u Hagu.
  • G

    02.12.2017 20:52
    @Gusztav - vas poštovani neobrazovani gospodine kao i "slične", zamoliću da prekinete da lažete da je to "pokušaj da se krivica skine sa Slobe i Srbije". To nije nikakav "pokušaj" već jasna namera da se spreči lažiranje istorije i svaljivanje kompletne "krivice na Slobu i Srbiju" a drugi narodi predstave kao miroljubivi vesnici mira. Nijednom jedinom rečju nije negiran nijedan jedini zločin Miloševića ili Srbije, zbog čega lažete?
  • Gusztav

    02.12.2017 19:14
    G i slicni
    Spominjete Maspok i dogadjaje iz 71, naravno da nije zbog toga doslo do ratova 90tih, slab pokusaj da se krivica skine sa Slobe i Srbije. Dobro se secam Jogurt revolucije i huskackog govora na Gazimestanu, vise nego ocigledno je bilo da taj bahati covek zeli vlast, slavu i moc, i to
    po bilo kojoj ceni.
  • Realno

    02.12.2017 09:04
    @Marko

    Nalupao si se gluposti za medalju.Vrhunac je tvoja konstatacija da su nosioci nacionalisticke politike u drugim YU republikama bili marginalci i bukadzije koji nisu imali podrsku naroda. Smehotresno ! Pa gde je Sloba bio 1971 godine u vreme maspoka u Hrvatskoj??? Pa ti "marginalci i bukadzije" odnosno Hrvatski komunisti su sproveli ono sto ustaski rezim nije bio u stanju.Tudjman, Manolic,Boljkovac, Spegelj,Bobetko,Tomac,Letica....vlast komunista u kontinuitetu, dugugudisnji rad na razgranji YU a ti ih nazivas marginalcima i trazis isljucivi razlog za raspad YU u Slobi, sto nema veze sa istinom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.