Na Havajima se oglasila sirena za nuklearni napad, prvi put od Hladnog rata

Na Havajima se, po prvi put od završetka Hladnog rata, oglasila sirena čija je svrha da upozori građane na mogući nuklearni napad Severne Koreje.
Zvaničnici za vanredne situacije na Havajima saopštili su da je to prva američka država koja će vratiti sistem za upozoravanje iz vremena Hladnog rata. Sirene su se oglasile na minut, nakon uobičajnog testiranja upozorenja za opasnost od cunamija i drugih prirodnih katastrofa, na čiji su zvuk stanovnici Havaja navikli.
 
"Verujemo da je imperativ da budemo spremni na svaku katastrofu, a u današnjem svetu to uključuje nuklearni napad", rekao je guverner Havaja Dejvid Idž. Prema njegovim rečima, mora se obezbediti da javnost zna šta treba da radi u slučaju neposrednog napada.
 
Ukoliko je raketa lansirana, stanovnici i turisti imaće manje od 20 minuta da pronađu utočište, saopštili su zvaničnici. Probe će se održavati prvog radnog dana svakog meseca.
 
Brzo upozorenje ključno je za havajska ostrva, koje se nalaze oko 7.400 kilometara od Severne Koreje, upozorio je ranije CNN. Havaji su kritična ispostava američke vojske koja u toj državi poseduje pomorske i vazduhoplovne baze, a komanda američke Pacifičke vojske ima sedište na havajskom ostrvu Oaho.
 
Severna Koreja ispalila je u utorak balističku raketu iz južne Pjongjang provincije, izjavio je komandant združenih snaga Južne Koreje. Raketa je nakon 50 minuta leta pala u more nadomak Japana i nije prouzrokovala štetu. To je prva raketa koju je Severna Koreja lansirala od 15. septembra.
  • Pionir

    02.12.2017 12:51
    Ako, i treba
    Ko im je kriv kad nikada nisu imali civilnu zaštitu, nisu vežbali i nisu obučeni.
    Eto, mi smo bili maksimalno obučeni, imali smo predavanja na koji način će to da nam urade, sve je bilo rečeno unapred - i opet smo kupili to što smo pazarili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet