Direktor Folksvagena u SAD osuđen na sedam godina zatvora

Direktor nemačkog proizvođača automobila Folksvagen koji je početkom godine uhapšen u Sjedinjenim Državama u okviru afere poznate kao Dizelgejt, osuđen je na najveću moguću kaznu od sedam godina zatvora pred američkim sudom.
Direktor Folksvagena u SAD osuđen na sedam godina zatvora
Foto: Pixabay
Oliver Šmit (48), nemački državljanin, koji je priznao krivicu u zamenu za smanjenje kazne, mora da plati i novčanu kaznu u iznosu od 400.000 dolara, rekao je portparol saveznog suda u Detroitu.
 
Šmit je na sudu rekao da je "donosio loše odluke i da mu je žao zbog toga".
 
Sud je ocenio da je učestvovao u prevari s računarskim programima dizel automobila kako bi se zaobišle ekološke kontrole, svesno lažući američke vlasti kada su se pojavila pitanja u vezi sa stvarnom potrošnjom tih automobila.
 
Sedmogodišnja zatvorska kazna obuhvata pet godina za udruživanje radi činjenja prevare i dve za nepoštovanje zakona o životnoj sredini.
 
Folksvagen je u SAD već morao da plati više od 22 milijarde dolara za popravku i otkup gotovo 600.000 automobila - među kojima ih je najmanje 100.000 bilo opremljeno dvolitarskim i trolitarskim motorom - a njihovim vlasnicima da isplati odštetu.
 
Računarski programi mogli su da sakriju emisije koje su 40 puta premašivale dopuštene vrednosti.
 
U SAD je optuženo ukupno sedam direktora i inženjera VW-a.
  • Drum

    07.12.2017 11:30
    Eh taj savršeni nemački kvalitet...
  • Iyi

    07.12.2017 11:24
    Mozemo mrzeti amere ali njihov sudski sistem je zaista odlican i efikasan.
  • ntn

    07.12.2017 09:23
    Hmm...
    Gde je sad onaj naš "stručnjak" za ekološke motore i izduvne gasove, iz udruženja uvoznika novih automobila? Znao je sr*ti kako se uvoze krševi dok novi automobili ispuštaju 126Mgr!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.