VIDEO: Kina obeležila 80 godina od masakra u Nankingu

Kina je danas obeležila 80 godina od masakra koji su japanski vojnici izvršili nad stanovnicima Nankinga, na istoku zemlje, prilikom invazije na tu zemlju tokom Drugog kinesko-japanskog rata.
Predsednik Si Đinping učestvovao je na komemoraciji zajedno s mnogim drugim zvaničnicima, koji su nosili tamna odela i beli cvet na reveru. Prema kineskim istoričarima, u tom masakru ubijeno je 300.000 civila i zarobljenih vojnika. 
 
Masakr je izvršen u periodu od šest nedelja, počevši od 13. decembra 1937. kada je japanska imperijalna vojska zauzela Nanking (danas Nandžing), koji je tada bio glavni grad Republike Kine.
 
Nanking je ostao jedna od spornih tačaka u kinesko-japanskim odnosima. Peking optužuje Tokio da minimalizuje taj istorijski događaj Drugog kinesko-japanskog rata (1937-1945). Japan je zvanično priznao da je "veliki broj civila ubijen" u Nankingu, ali je teško utvrditi tačan broj. 
 
U Kini se 13. decembar inače obeležava kao Nacionalni dan sećanja.
 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet