VIDEO: Seksualni radnici protestima i performansom u Skoplju tražili svoja prava

Godišnji "Marš crvenih kišobrana", za unapređenje prava seksualnih radnika u Makedoniji, održan je danas u Skoplju po deseti put.
Provokativno obučene devojke s maskama i crvenim kišobranima u rukama, i članovi nevladinih organizacija zatražili su od državnih organa da uklone predrasude i da osude i spreče nasilje nad seksualnim radnicima.
 
Organizatori skupa u Skoplju - aktivisti za prava seksualnih radnika, istakli su da nije tačan podatak u medijima da u Makedoniji ima 3.000 do 5.000 seksualnih radnika, već da ih je mnogo više, ali su stigmatizirani i kriju se. 
 
Međunarodni dan za borbu protiv nasilja nad seksualnim radnicima sinoć je obeležen umetničkim performansom "Skoplje Red Light District". 
 
Razgolićene devojke u izlozima u centru grada su plesale i simbolično "nudile seksualne usluge", kako to čine njihove koleginice u "Četvrti crvenih fenjera" u Amsterdamu, koja je simbol tolerantnog stava prema njima. 
 
Cilj tog događaja zamišljenog kao umetnički, bio je da se vidi da i u nedovoljno informisanoj i patrijarhalnoj javnosti Makedonije mora da se javno govori o položaju mnogobrojnih seksualnih radnika i nasilju nad njima koje oni, međutim, retko prijavljuju.
 
Organizator skupova za zaštitu seksualnih radnika Makedonije je Građanska inicijativa za zaštitu i unapređenje prava seksualnih radnika "Star-star" u saradnji s koalicijom "Seksualna i zdravstvena prava marginalizovanih zajednica".
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet