Prvi put u istoriji: Evropska unija oduzima pravo glasa Poljskoj

Evropska komisija je donela odluku da suspenduje pravo glasa Poljske u telima Evropske unije, aktiviranjem Člana 7 Lisabonskog sporazuma.
Prvi put u istoriji: Evropska unija oduzima pravo glasa Poljskoj
Foto: Pixabay
Takvu odluku je prethodno najavila agencija Rojters, istakavši da se radi o potezu "bez presedana" kojim se zvanična Varšava kažnjava zbog kršenja pravila Evropske unije koja se tiču ljudskih prava i demokratskih vrednosti.
 
Zvaničnu odluku je saopštio potpredsednik EK Frans Timermans koji je na zasedanju Evropske komisije kazao da nema razlike između pristupa prethodne premijerke Poljske Beate Šidlo i novog premijera Mateuša Moravjeckog. 
 
Šef EK Žan Klod Junker je do poslednjeg trenutka oklevao da pristupi tom koraku, nezabeležnom u istoriji EU, u nadi da bi novi poljski premijer mogao da bude otvoreniji za dijalog. Sinoć je izjavio da Evropska komisija sigurno danas neće "srušiti sve mostove" prema Poljskoj. 
 
Kao "poslednja kap koja je prelila čašu" EU u dijalogu sa konzervativnom evroskeptičnom vladom stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog pokazala se kontroverzna reforma pravosuđa. Ona po oceni Evropske komisije ugrožava nezavisnost poljskih sudova, dovodi ih pod političku kontrolu, pa je samim tim i rizik za pravosuđe cele EU. 
 
Evropska komisija je danas takođe odlučila da Poljsku tuži Sudu pravde EU zbog novog zakona o opštim sudovima i izdala već četvrtu preporuku povodom Zakona o Vrhovnom sudu i Drzavnom sudijskom savetu koji su prošli kroz poljski parlament i čekaju na potpis predsednika Andžeja Dude da bi stupili na snagu. 
 
Evropska komisija, Savet Evrope i njegova nezavisna ekspertska Venecijanska komisija, SAD i međunarodne institucije označile su taj propis kao podrivanje nezavisnosti pravosuđa u Poljskoj. 
 
Današnja odluka Evropska komisija da pokrene proceduru po Članu 7 evropskog sporazuma, koji se često naziva "nuklearnim oružjem" protiv članica koje ne poštuju pravnu državu i osnovne evropske vrednosti, znači da će se članice EU izjasniti - i to većinom od 22 zemlje, da li u Poljskoj već postoji povećan rizik kršenja evropskih vrednosti.  Tek za eventualno sledeći korak, za glasanje o sankcijama, nužno je da odluka bude doneta jednoglasno, konsenzusom. 
  • makijaveli

    22.12.2017 13:03
    interesantno
    Bas je poucno kako se odvija ova situacija sa Poljskom i njenim stanjem u pravosudju. S druge strane Srbija nije (jos) u EU, ali dobija pohvale za napredak, a stanje u tom sektoru-pravosudja je ustvari katastrofalno. Kada bi jos posebno analizirali stanje u tuzilastvu, situacija bi bila kompletno ocajna.
  • Suverenitet

    21.12.2017 06:59
    Mađari su najavili veto, iako su mene lično poljaci razočarali.Ulaskom u EU gubite suverenitet, imate marionetske, a ne autoritativne vlade i ako ne primite izbeglice ili ne ispunite bilo koji uslov Briselske administracije plaćate debele kazne.Jer kako vam je reko Tramp, ko vam daje pare i subvencije, taj vam i diktira mišljenje.A kad izlazite iz unije morate da vratite sve što ste uzeli i potrošili nije vam to dobrovoljno vatrogasno društvo ili krava muzara, ko vas plaća taj vas i hebe.
  • neka

    20.12.2017 18:03
    i treba. zbog ovakvih stvari i ovakvih zaštitnih mehanizama treba što pre da uđemo u eu, inače će ovi naši i nas i našu decu u ropstvo i grob oterati pre vremena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet