Srbija glasala za rezoluciju UN kojom se osuđuje odluka SAD

Srbija i većina članica Evropske unije glasali su za rezoluciju UN kojom se osudjuje američka odluka o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela, dok je šest članica EU bilo uzdržano.
Generalna skupština UN je velikom većinom usvojila rezoluciju kojom se osudjuje američka odluka. Od 193 članice UN, za rezoluciju je glasalo 128 zemalja, uzdržano je bilo 35, dok je devet država glasalo protiv. U glasanju nije učestvovala 21 država.
 
Od 28 članica EU, rezoluciju su podržale 22 zemlje, dok je uzdržano bilo njih šest - Hrvatska, Madjarska, Rumunija, Poljska, Češka i Letonija.
 
Osim Srbije, za rezoluciju su od zemalja regiona glasale i Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Grčka i Bugarska, dok su Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Rumunija bile uzdržane.
 
Za su glasale sve stalne članice Saveta bezbednosti UN osim SAD - Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina.
 
Protiv rezolucije glasalo je devet zemalja - SAD, Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Nauru, Palau i Togo.
 
Medju uzdržanima, izmedju ostalih, bile su i Kanada, Australija, Meksiko, Filipini, Argentina, Kolumbija, Paragvaj i Panama.
 
Glasalo se o rezoluciji u kojoj se navodi da svaka jednostrana odluka o statusu Jerusalima nije legalna i da pitanje statusa Jerusalima mora biti deo konačnog mirovnog sporazuma izmedju Izraela i Palestinaca. 
 
Vanredna sednica je održana posle oštrih pretnji američkog predsednika Donalda Trampa zemljama koje će glasati za taj dokument. Američka ambasadorka u UN Niki Hejli zapretila da će SAD "zapamtiti dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini UN samo zato što su ostvarile svoje pravo suverene zemlje". Ona je zapretila članicama UN i samim Ujedinjenim nacijama da će im SAD obustaviti finansiranje ukoliko Generalna skupština usvoji Rezoluciju.
 
Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa pozdravio je kao "pobedu za Palestinu" ishod današnjeg glasanja u UN. S druge strane, Izrael je odbacio glasanje, navodeći da se "zahvaljuje Trampu za nedvosmislenu podršku i svim zemljama koje su glasale za njegov predlog".
 
  • dule

    24.12.2017 17:20
    Deks
    22.12.2017 • 00:39
    Za su glasale Francuska, Nemačka i većina zemalja EU uključujući Veliku Britaniju, prema tome nema ništa loše u glasanju naše zemlje,





    Quod licet Iovi, non licet bovi
  • Zabezek

    24.12.2017 13:59
    @NS49
    ,,Srbija nikad nikog nije napadala.''
    Burazeru, probaj s toplim oblogama!
  • fear

    23.12.2017 00:31
    Donald Tramp drhti od straha pred Srbijom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.