Dva Palestinca ubijena u sukobima tokom protesta zbog statusa Jerusalima

Dva Palestinca su danas ubijena u sukobima sa izraelskim snagama na granici pojasa Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji, gde se nastavljaju neredi zbog odluke SAD da Jerusalim proglase za glavni grad Izraela.
Portparol Ministarstva Ašraf al-Kidra je rekao da su od bojeve municije poginula dvojica Palestinaca, a 45 je ranjeno.
 
Izraelska vojska je saopštila da su hiljade Palestinaca učestvovale u nasilnim protestima na granici Gaze i širom Zapadne obale, "bacajući zapaljive bombe i kamenice i paleći automobilske gume". Vojnici su ih rasterivali suzavcem i "bojevom municijom gađali selektivno, ka glavnim podstrekačima", kako je rečeno.
 
Palestinski demonstranti sukobljavaju se s pripadnicima izraelskih snaga bezbednosti od kako je 6. decembra predsednik SAD Donald Tramp objavio priznanje Jerusalima kao samo izraelskog, iako u njegovom istočnom delu Palestinci planiraju da osnuju sedište svoje buduće nezavisne države.
 
Status Jerusalima je jedan od najvećih sporova između dva naroda i SAD su decenijama smatrale da ga valja rešiti pregovorima. Generalna skupština UN je u četvrtak donela neobavezujuću rezoluciju kojom je osudila odluku Trampa.
 
Palestinski predsednik Mahmud Abas je tokom posete Parizu pozvao Francusku i Evropu da se više ukluče u mirovne napore, tvrdeći da više neće prihvatati planove SAD za Bliski istok. Danas su u Vitlejemu neki palestinski demonstranti nosili transpretne sa natpisima "Gospodine Tramp to nije vaša zemlja da odlučujete kome pripada, Jerusalim je naš i pripada nama" i "Jerusalim je glavni grad Palestine".
 
Oko 45.000 palestinskih vernika je posle današnje podnevne molitve u džamiji Al Aksi, u istočnom Jerusalimu, uzvikivalo "Jerusalim je arapski!".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet