Savet bezbednosti UN od danas ima šest novih članica

Savet bezbednosti UN od danas ima šest novih nestalnih članica, pet sa dvogodišnjim i jednu sa jednogodišnjim mandatom.
Obala Slonovače, Ekvatorijalna Gvineja, Kuvajt, Poljska i Peru koje su izabrane po regionalnom principu biće članice SB UN do kraja 2019. godine, dok će Holandija imati mandat do kraja 2018. pošto se prošle godine dogovorila sa Italijom da podele dvogodišnji mandat koji pripada zapadnim zemljama.
 
Osim Italije, u SB UN će od danas biti zamenjeni i Egipat, Senegal, Japan, Urugvaj i Ukrajina.
 
Savet bezbednosti UN ima 15 članica od kojih je pet stalno Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dve godine, ali tako da se svake godine zamenjuje po pet članica.
 
Nestalne članice biraju se po regionalnom principu.
 
Neparnih godina u Savet bezbednosti UN ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dve iz grupe zapadnih zemalja, a parnih godina dve zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope. Parna godina je početak mandata i za arapsku članicu.
 
Od novih nestalnih članica najmanje iskustva ima Ekvatorijalna Gvineja kojoj je ovo prvi put da je izabarna, dok je Kuvajtu drugi, Obali Slonovače treći, a Poljskoj, Peruu i Holandiji šesti put da ih biraju.
 
Više od trećine zemalja članica UN nikada nisu bile zastupljene u Savetu bezbednosti UN. Među njima su i Srbija, Crna Gora, Makedonija i Slovenija.
 
SFR Jugoslavija je četiri puta bila nestalna članica Saveta bezbednosti UN, a od njenog raspada su, kao samostalne države, članice tog tela do sada bile samo BiH (2010-2011) i Hrvatska (2008-2009).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).