Stejt department: Hojt Ji podneo ostavku

Brajan Hojt Ji podneo je ostavku na mesto pomoćnika zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, potvrđeno je u Stejt departmentu.
Na toj poziciji bio je od 2013. godine. Kao njegov naslednik neslužbeno se spominje nekadašnji šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Džonatan Mur.
 
Ji će biti postavljen za novog ambasadora SAD u Sarajevu, a ne u Makedoniji, kao što je ranije najavljeno iz Stejt departmenta, piše "Blic" pozivajući se na nezvanične informacije iz diplomatskih krugova u Beogradu.
 
Ipak još uvek je reč samo o spekulacijama, mandat aktuelnog američkog ambasadora u Skoplju traje do leta, pa će do tada i zvanično biti poznato gde će Ji biti postavljen, dodaje list, uz ocenu da bi eventualno postavljenje u Sarajevu imalo daleko većeg uticaja na odnose sa Srbijom zbog relacije Beograd - Banjaluka.
 
Ji kaže da SAD nameravaju da i dalje ostanu prisutne na Balkanu i budu važan partner, ističući i da budućnost regiona leži na Zapadu. Na pitanje šta će Vašington da uradi kako bi sprečio druge igrače, poput Rusije, Kine ili Turske da vrše uticaj na Balkan, u vakuumu koji je nastao dok su se EU i SAD bavile sobom, Hojt Ji ističe da nije tačno da SAD i EU ignorišu Balkan i napominje da su čak i intenzivirali podršku bezbednosti, stabilnosti i ekonomskom razvoju regiona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).