U Bosni zabranjeno ubijanje životinja zbog krzna, očekuje se i u Srbiji

BiH je sledeća zemlja bivše SFRJ koja je rekla ne ubijanju životinja radi krzna.
U Bosni zabranjeno ubijanje životinja zbog krzna, očekuje se i u Srbiji
Foto: Pixabay
Naime, nakon Slovenije, Makedonije i Hrvatske, i u BiH se od 1. januara 2018. godine završilo prelazno razdoblje i stupila je na snagu ova zabrana.
 
Odgajivači su u nekoliko pokušaja nastojali da ukinu zabranu ili produže prelazno razdoblje. Poslednji pokušaj da se produži ostao je još uvek u proceduri, iako je sada, kada je zabrana stupila na snagu, potpuno apsurdan.
 
Širom Evrope sve je izraženiji stav protiv uzgoja životinja radi krzna. Rastući broj država doneo je zabrane takvih praksi, poput Velike Britanije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Češke, Holandije, ili su doneseni zakonski propisi koji na drugi način onemogućavaju takav uzgoj.
 
Nakon Bosne i Hercegovine, očekuje se krajem godine stupanje na snagu zabrane uzgoja i u Srbiji, prenosi portal Petface.
 
I poznata modna imena sve češće donose odluke o prestanku korišćenja životinjskog krzna, dajući tako do znanja da krzno postaje stvar prošlosti.
 
Tako su se prestižni modni brendovi kao što su: Armani, Guči, Hugo Bos, Tomi Hilfiger, Kelvin Klajn, Stela Mekartni i drugi obavezali na politiku nekorišćenja životinjskog krzna.
 
Životinje uzgajane radi krzna zatočene su ceo svoj kratki život u malim kavezima, ubijaju ih gušenjem plinom, lomljenjem vratova ili strujnim udarima, a njihov uzgoj uzrokuje i štetu za okolinu, dok se za obradu krzna koriste velike količine vode i opasne hemikalije. Za samo jednu bundu industrija krzna ubije čak 200 činčila, 15 lisica ili 40 kuna.
  • Orwell Vegan

    14.01.2018 11:55
    Istina
    Treba zabraniti nosenje krzna. To bi bilo resenje za svagda.
  • Perica

    14.01.2018 11:50
    razlika
    Krzno ili meso??????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.