Junker: Svi granični sporovi moraju biti rešeni pre ulaska u EU

Predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker je danas u Evropskom parlamentu (EP) stavio do znanja da one zemlje Zapadnog Balkana koje žele da udju u Evropsku uniju prethodno moraju da reše sve granične sporove i ukazao na nerešeni granični spor izmedju Hrvatske i Slovenije, iako su one članice EU.
Junker: Svi granični sporovi moraju biti rešeni pre ulaska u EU
Foto: Pixabay
Junker i bugarski premijer Bojko Borisov su danas predstavili program bugarskog predsedništva EU, a Borisov je upozorio da je Zapadni Balkan krajnje osetljivo područje, sa kojeg bi se nestabilnost prelila i u EU. "I vidite šta se juče dogodilo, jedan pucanj je celu situaciju dramatično promenio", rekao je Borisov poslanicima EP, ciljajući na ubistvo političkog prvaka kosovskih Srba Olivera Ivanovića.
 
"Cilj jeste da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Unije i one će to moći da ostvare kad se tamo sprovedu reforme i to će se odvijati postepeno", rekao je Junker i podsetio da članice EU mogu postati samo zemlje u kojima je na snazi vladavina prava.
 
"Mi moramo zajamčiti bezbednost Balkana, jer time obezbedjujemo sigurnost Evrope, pošto bi u protivnom došlo do nesigurnosti, masovnog priliva inostranih naoružanih boraca i jačanja ekstremizma", kazao je Borisov i zapitao se šta će se desiti ako tim zemljama ne pomognemo. On je istakao da mladi u zapadnobalkanskim zemljama treba da dobiju mogućnost i da je "nedozvoljivo da mladi odande odu i tamo ostane samo staro stanovništvo".
  • /

    17.01.2018 19:31
    /
    ih granice.
    dokle god vas poreznik savetuje da radite kako ne bi smeo reci nista od eu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet