Geomagnetna oluja sutra pogađa Zemlju

Zemljino magnetno polje sutra će pogoditi geomagnetna oluja najslabije jačine, saopštili su iz američkog Centra za predviđanje vremenskih prilika u svemiru i Agencije za proučavanje okeana i atmosfere (NOAA).
Geomagnetna oluja sutra pogađa Zemlju
Foto: Pixabay (ilustracija)
Geomagnetna oluja privremeno je ometanje Zemljine magnetosfere i prouzrokovana je aktivnostima Sunca. Reč je o fenomenu koji može da utiče na elektromreže i satelite.
 
Geomagnetne oluje obično traju dan ili dva.
 
Prema saopštenju NOAA, ova geomagnetna oluja klasifikovana je na skali od jedan do pet kao G-1, što znači da će biti najslabije jačine. Ipak, kako se navodi, mogla bi da prouzrokuje "slabe oscilacije na mrežnim stanicama i manji uticaj na satelitske funkcije, kao i na životinje koje migriraju".
 
Oluja kategorije G-5, na primer, uticala bi na električnu energiju i bezbednosne sisteme širom sveta, pa bi moglo da dođe do potpunog urušavanja sistema računarskih mreža i velikih oštećenja na električnim transformatorima. 
 
Karingtonov događaj najveća je zabeležena geomagnetna oluja, a dogodila se septembru 1859. godine. Skorije je poznat slučaj iz 1989. godine, kada su za vreme jedne takve oluje četiri satelita bila u kvaru nedelju dana.
 
Uticaj geomagnetnih oluja na ljude tek će se proučavati, ali je poznato da golubovi pismonoše, na primer, za vreme takvih oluja imaju problema sa navigacijom i nisu u stanju da pronađu mesto na koje treba da slete.
  • Salamander

    18.01.2018 19:49
    Nema frke
    Bice oblacno i nece se nista videti :(
    U ovoj Srbiji je tmurno oblacno i cemerno od 1990.
  • Aha

    18.01.2018 18:28
    Znači, utiče na elektromreže. Dragi sugrađani, spremite se (opet) za uvećane i prenaduvane račune za struju za januar mesec...Saopštenje EPS-a će biti...
  • Lala

    18.01.2018 17:35
    Crnjak
    Bezite ljudi u podrume, ovo je gore od pomracenja sunca..sad ce sinod da izda saopstenje kako da se ponasate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet