Za mesec dana 21 zemljotres na Balkanu

Krajem prošle godine i početkom ove zabeleženo je više desetina zemljotresa na Balkanu i okolnim područjima.
Tresli su se Italija, Grčka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, a potresi su se osetili i na teritoriji Srbije.
 
Početkom januara je kod Plava u Crnoj Gori zabeležen jak zemljotres od 5,1 stpenei Rihterove skale, koji je pričinio i veću materijalnu štetu u opštinama Plav, Gusinje, Andrijevica i Berane. Iz crnogorskog Zavoda za seizmologiju su upozorili na moguću pojavu novih zemljotresa, što se i desilo 10. januara, a zatim i u noći između 16. i 17. januara - doduše, ti su bili dosta slabijeg intenziteta.
 
U poslednjih 48 sati zabeležena su dva veća zemljotresa i to u Grčkoj, gde se tresla i Atina, a nakon njih je usledio niz manjih podrhtavanja tla. U proteklih nedelju dana je zabeleženo četiri, a u proteklih mesec dana čak 21 zemljotres. Učestalost ovih potresa u našoj okolini izaziva strahove da nas možda uskoro može zadesiti neki mnogo jači zemljotres, poput onih koji su razorili centralnu Italiju pre dve godine.
 
Doktori Stefano Parolai i Dario Slejko iz italijanskog Centra za seizmološka istraživanja pri Nacionalnom institutu za okeanografiju i geofiziku, rekli su za "Blic" da su najugroženiji delovi Evrope na mestima gde se graniče evroazijska i afrička tektonska ploča.
 
- Mape seizmičkih hazarda Evrope jasno pokazuju da su najopasnija područja koja se nalaze na granici ploča između Evrope i Afrike; to su Apenini, istočni Alpi, Dinaridi i Helenidi. Štaviše, veliki potresi se javljaju i duž oblasti zvane Helenski, odnosno Egejski luk - rekli su oni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet