Pet predloga za novo ime Makedonije

Iako međunarodni posrednik u razgovorima u pronalaženju rešenja za novo ime Makedonije, Metju Nimic nije želeo da otkriva koji su predlozi utvrđeni, makedonski mediji danas potvrđuju ranije pisanje grčke štampe da je u pitanju pet predloga.
Pet predloga za novo ime Makedonije
Foto: Pixabay
Nimic je ranije u intervjuu za makedonsku TV Sitel rekao da je predlog dostavljen vlastima Grčke i Makedonije, na koji treba da odgovore za dve sedmice.
 
Portal alb.mk navodi da je reč o pet predloga: Republika Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija Skoplje.
 
Podseća se da pitanje imena blokira Makedoniju na putu ka članstvu u EU i NATO-u, te dodaje da se čini da je rešenje tog pitanja veoma blizu.
 
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je tokom boravka u Skoplju u četvrtak definitivno isključio mogućnost priključenja Makedonije toj alijansi pre rešenja problema imena.
 
Nimic kaže da je optimista i da je sada najbolje vreme za rešenje ovog višegodišnjeg spora između Grčke i Makedonije. S druge strane, makedonski premijer je rekao da će o svakom usvojenom predlogu građani Makedonije odlučivati na referendumu.
 
"Sve što predlažemo biće deo referenduma. Mi (SDSM), Demokratska unija za integracije (DUI) i (najuticajnija opoziciona) VMRO-DPMNE i druge stranke imamo iste ili slične stavove", rekao je premijer Zoran Zaev.
 
Zaev je u Strugi rekao da je optimista i da misli da će dve zemlje koje su prijateljske i imaju za cilj širenje saradnje naći rešenje s obzirom na to da Grčka ima problem sa ustavnim imenom Makedonije. Premijer je naglasio da o suštini predloga, ipak, ne treba javno govoriti da se ne bi ugrozio uspeh pregovora.
 
Cipras: Makedonska nacija nikada nije postojala
 
Predsednik grčke Vlade Aleksis Cipras izjavio je da "makedonska nacija nikada nije postojala".
 
Cipras je u intervjuu za grčki list "Etnos" govorio o pitanjima u vezi sa nazivom susedne države i koje bi ime bilo prihvatljivo, kao i o pitanju iredentizma, prenosi MIA.
 
Ipak, on je izjavio da postoji "prozor mogućnosti" za rešenje spora u vezi sa imenom Makedonije, ali je ponovio da njegova vlada ima jasan stav u pregovorima o tome zalažući se za "kombinovani naziv".

 

"Vlada će nastaviti da radi na postizanju najboljeg mogućeg sporazuma. Tražimo međusobno prihvatljivo rešenje, kombinovani naziv koji će se generalno koristiti, a što neće ostaviti prostora za iredentizam i nerazumne tvrdnje", rekao je Cipras.
  • Stole

    20.01.2018 22:08
    Predlog
    Sjedinjene države Istočne Albanije, Zapadne Bugarske, Severne Grčke i Južne Srbije.
  • Gerga

    20.01.2018 19:32
    u pravu je
    Makedonac. Ovo oko zastave izgleda kao prljavo!
  • Makedonac

    20.01.2018 17:16
    Zastava
    Da li je ovo zastava BJRM? Ako jeste, onda se morate prema njoj odnositi sa poštovanjem, a ne kao sa krpom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet