Kejptaun za tri meseca možda ostane bez zaliha pijaće vode

Kejptaun bi mogao da postane prvi veliki grad u svetu koji će ostati bez zaliha pijaće vode.
Kejptaun za tri meseca možda ostane bez zaliha pijaće vode
Foto: Pixabay
Patricija de Lil, gradonačelnik tog južnoafričkog grada, saopštila je da će raspoložive zalihe vode trajati još najviše 90 dana, do 22. aprila, ukoliko stanovnici u međuvremenu ne smanje potrošnju vode. 
 
Iz tog razloga, potrošnja vode ograničena je na 87 litara po osobi na dnevnom nivou, prenosi B92
 
Građanima se savetuje da tuširanje svedu na dva minuta, da ograniče korišćenje veš mašina, da recikliraju vodu iz kupatila i da ne koriste vodu za zalivanje svojih bašti. 
 
Ova kriza posledica je trogodišnje suše i slabih padavina, u kombinaciji sa sve većom naseljenošću i povećanom potrošnjom vode. 
 
Rezerve u branama trenutno iznose manje od 30 odsto punog kapaciteta, a jednom kada se dostigne nivo od 13,5 odsto kapaciteta, vlasti će morati da zavrnu slavine svima osim najvažnijim ustanovama, poput bolnica. 
 
Ako se to dogodi, građani će morati da se zapute u neku od 200 obližnjih opština, gde će moći da dobiju maksimalnih 25 litara vode.
  • Bro

    21.01.2018 14:42
    Jedan od glavnih razloga za skoru (do 200 godina) propast nase civilizacije, nedostatak vode ce izazvati daleko vece ratove nego nafta.
  • Zivan

    21.01.2018 12:50
    Sličnim pretnjma u bliskoj budućnosti biće izloženi mnogi gradovi širom sveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet