Poljski Senat usvojio sporni zakon o Holokaustu

Poljski Senat usvojio je rano jutros nacrt zakona prema kojem se iznošenje tvrdnji o eventualnoj umešanosti Poljske u nacističke zločine na njenoj teritoriji, tokom Drugog svetskog rata, proglašava nezakonitim.
Nakon što je zakon usvojen u Donjem domu prošle nedelje, sada je on izglasan i u Gornjem domu sa 57 glasova za, dok je 23 poslanika bilo protiv. Zakon takođe zabranjuje da se nacistički logori smrti u Poljskoj nazivaju "poljski".
 
Propisuje i novčane kazne odnosno maksimalno tri godine zatvora.
 
"Moramo da pošaljemo jasan signal svetu da nećemo dopustiti da se nastavi sa uvredama na račun Poljske", rekao je zamenik ministra pravde Patrik Jaki.
 
Poljska vlada saopštila je da namera zakona nije da ograniči slobodu istraživanja ili diskusije o Holokaustu, već zaštita državnog imena.
 
Predlog zakona već danima izaziva žestoke kritike Sjedinjenih Američkih Država i Izraela koji tvrdi da Poljska želi da prekraja istoriju i negira Holokaust.
 
Predsednik Poljske Andžej Duda je poručio ranije da nikada neće dozvoliti da Poljska i Poljaci generalno budu "klevetani putem lažnih optužbi". Poljski predsednik je reagovao na gnev koji je u Izraelu izazvao poljski nacrt zakona kojim bi se zabranile javne izjave u kojima se "poljskoj naciji" pripisuje odgovornost za zločine nacističke Nemačke počinjene tokom nemačke okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu.
 
Da bi stupio na snagu, zakon treba da potpiše predsednik Poljske.
  • Kiklop Hill

    01.02.2018 14:27
    Ha, pokusavaju da se operu od zlocina. Jadno od poljaka.
  • Mika

    01.02.2018 14:16
    Maus
    U strip- romanu "Maus" otac glavnog junaka, inace Jevrejin iz Poljske, kaze:"Da, Poljaci nas nisu odvodili u logore, ali niko ih nije terao da nas pljuju dok su nas odvodili".
  • Pljoska

    01.02.2018 09:56
    Treba da izglasaju zakon da se svi poljaci vrate nazad u Poljsku, Evropa bi odahnula.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet