Veliki protest u Atini: "Makedonija će uvek biti deo Grčke"

Više stotina hiljada ljudi učestvuje na današnjem protestu u Atini, zbog mogućeg kompromisa Grčke u sporu oko naziva Makedonije.
Demonstranti su mahali grčkim zastavama na Trgu Sintagma u Atini i uzvikivali "Makedonija je deo Grčke", a među govornicima na protestu bio je proslavljeni kompozitor Mikis Teodorakis (92), preneo je BBC. "Makedonija je bila, jeste i uvek će biti deo Grčke", rekao je Teodorakis na protestu, prenosi Katimerini. 
 
Katimerini javlja i da na protestu učestvuje milion ljudi, ali da policija to nije potvrdila. U Atini su razna udruženja pozvala migrante da se sklone i budu oprezni tokom današnjih demonstracija. Oko 700 levičarskih i anarhističkih demonstranata organizovalo je obližnje kontrademonstracije, noseći transparente kojima se poziva na balkansko jedinstvo, prenela je agencija AP. 
 
Prethodni protest zbog kompromisa u sporu sa Skopljem oko imena makedonske države koji bi uključivao reč "Makedonija" održan je 21. januara, a učestvovalo je više od 100.000 Grka. 
 
Vlada Grčke zalaže se za rešenje spora sa susedom, koji datira iz 1991. godine, unapred prihvatajući "složen naziv" "Severna Makedonija" ili "Nova Makedonija", da bi se ta država razlikovala od istoimenog regiona na severu Grčke. Međutim, tome su se suprotstavile mnoge organizacije, uključujući grčku dijasporu, sveštenstvo i male stranke krajnje desnice i levice.
 
Spor Skoplja s Atinom oko prava korišćenja naziva "Makedonija", kako se zove i severna grčka pokrajina, godinama blokira evroatlantsku integraciju Makedonije jer Grčka smatra da Skoplje time izražava teritorijalne pretenzije.
  • kolo-kolo-naokolo

    05.02.2018 09:17
    VMRO-DPMNE
    provociranja ludaka: strah Grka da ih "okupiraju" vardarski, pirinski i egejski Makedonci!
    ...blago nama sa Lalama i Sosama, 'ocu kasti Banat je Banat; banacanski mentalitet ne poznaje granice.w.
  • Станко

    05.02.2018 08:46
    ////
    Најбоље име је Скопска Србија. Ако народ буде бирао, бит ће Источна Албанија.
  • Deks

    05.02.2018 00:37
    Makedonija će se zvati onako kako to žele njeni građani i niko nema pravo da na to utiče i vrši pritisak u vezi toga. Izuzetak bi jedino bio ako bi, da je u trenutku kada je Makedonija postala država, već postojala druga država sa tim imenom. Pošto to nije bio slučaj Makedonija ima puno pravo na svoje ime. Sa druge strane Grčka ima jedino pravo na ime "Grčka" a ne i na ime "Makedonija" ili bilo koje drugo ime, kao što i Srbija ima jedino pravo na ime "Srbija", Nemačka na "Nemačka" itd. Stav grčkih nacionalista je obično izmotavanje, treba ih spustiti na zemlju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.