Papa dobio pismo žrtve zlostavljanja i ćutao o tome

Papa Franja je 2015. godine dobio pismo u kojem se navodi detaljan opis seksualnog zlostavljanja koje su zataškale crkvene vlasti Čilea, objavila je agencija AP, koja navodi da je to u suprotnosti sa papinim insistiranjem da nije dobio priznanja žrtava zlostavljanja.
Američka agencija navodi da je pismo dobila od Huana Karlosa Kruza iz Čilea koji je bio žrtva zlostavljanja.
 
Članovi papine komisije za ispitivanje seksualnih zlostavljanja navode da su oni odleteli u Rim 2015. specijalno da bi ručno dostavili pismo visokom papinom savetniku kardinalu Šon Omaliju. Kruz i članovi komisije su istakli da ih je Omali uverio da je pismo dostavio papi.
 
Papa Franja je nedavno izazvao nezadovoljstvo javnosti zato što je branio biskupa Huana Barosa kojeg su žrtve zlostavljanja optužile za "pokrivanje" sveštenika pedofila. Franja je rekao da mu se žrtve nikada nisu obratile po pitanju Barosovog ponašanja.
 
Katolička grupa Laikos de osorno iz južnog Čilea koja se protivila biskupu optuženom za prikrivanje seksualnog zlostavljanja, saopštila je da objava AP-a koja tvrdi da je papa direktno čuo za problem žrtve "donosi kraj ovoj retorici nulte tolerancije".
 
Portparol ove grupe Huan Karlos Klaret rekao je danas da papa i njegovi saradnici moraju sada da odgovore na pitanje "ko je odlučio da konstantno diskredituje svedočenja žrtava".
 
"Nije moguće tvrditi, kao što neki rade, da papa nije znao... Umesto toga, mi imamo papu koji je u potpunosti bio upoznat sa svim tim i opet odlučuje da zajednicu izloži neizrecivoj patnji", rekao je Klaret.
 
U izveštaju AP-a navodi se da je 2015. godine papa Franja primio pismo Huana Karlosa Kruza u kojem su navedeni detalji njegovog zlostavljanja i to kako je biskup u Osornu Huan Baros, navodno tom događaju svedočio i ignorisao ga.
  • Voodoo

    06.02.2018 14:05
    Nemanja, vazno je da su Pravoslavni svestenici cisti ko suza kada je pedofilija u pitanju.
  • Mk

    06.02.2018 13:54
    za Nemanja
    Sve je to ista bagra al ajd ako si se bas zakacio da komentarises homoseksualne veze katolckih svestenika (koje ni po kom standardu ne spadaju u seksualno devijantno ponasanje)mogli ste uloziti i malo energije u citanje teksta pa bi ste shvatili da ovde nije u pitanju homoseksualizam vec predofilija (znate ono sto je veoma zastupljeno i kod pravoslavnih svestenika kada siluju decicu). U svakom slucaju nije mi jasno ako svi oni toliko veruju u boga kako se ne boje da ce zbog svog bolesnog ponasanja zavrsiti u paklu?
  • LOL

    06.02.2018 09:34
    Svi svestenici su isti! Nije bitna vera koju predstavljaju vec samo zadovoljavanje njihovih iskvarenih poriva!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet