Žustra debata u Francuskoj: Da li je seks sa 11-ogodišnjakinjom silovanje

Francuska je preokupirana dilemom o tome da li jedanaestogodišnja devojčica može imati dobrovoljni seksualni odnos sa starijim muškarcem ili je tada reč o silovanju.
Žustra debata u Francuskoj: Da li je seks sa 11-ogodišnjakinjom silovanje
Foto: Pixabay
Ovo pitanje je centralni deo suđenja u Parizu, gde se sudi muškarcu zbog zabranjenog seksualnog odnosa, što predstavlja 28. suđenje ove vrste. 
 
Prošle godine, jedanestogodišnja devojčica sledila je muškarca koji joj je već prišao dva puta do njegovog stana. Njeni roditelji su podneli tužbu za silovanje opisujući "prestravljeno dete, nesposobno da se brani i šokirano onim što mu se dogodilo".
 
Ali, tužilaštvo smatra da nije reč o silovanju, jer je odnos bio dobrovoljan i nije izvršen nikakav fizički pritisak na maloletnicu koja je svojom voljom otišla za muškarcem. 
 
Ocenivši da nije bilo "ni nasilja, ni prisile, ni pretnje, ni iznenađenja", tužilaštvo je odlučilo da krivično goni optuženog, koji je i otac dvoje dece, zbog zakonom zabranjenog odnosa sa detetom, definisanog kao "seksualni napad na maloletnicu u uzrastu do 15 godina". 
 
Sudski postupak bi se, međutim, mogao ponovo vratiti na početak, jer roditelji maloletnice nameravaju da zatraže da muškarac bude tužen za silovanje, za šta je predviđena zatvorska kazna od 20 godina, a ne za polni odnos bez prisile za šta može dobiti, najviše, pet godina zatvora.
 
Prošle jeseni, izbile su još dve afere - oslobođen je tridesetogodišnji muškarac optužen za silovanje jedanaestogodišnje devojčice, a na 18 meseci zatvora osuđen je profesor koji je bio u vezi sa svojom četrnaestogodišnjom učenicom.
 
Vlada je tada odlučila da uvede minimalan uzrast za pristanak na seksualni čin, koja bi, prema predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, trebalo da iznosi 15 godina. Nacrt zakona protiv seksističkog i seksualnog nasilja koji bi trebalo da odredi tu granicu očekuje se u martu.
  • sami se jave

    13.02.2018 21:20
    decu sto dalje od ovakvih
    @tja

    Nista od toga ne podrazumeva pristanak - deca ne mogu da daju pristanak na seks.
  • Cica glisa

    13.02.2018 18:08
    Strasna rabota
    Moj komentar za poslednju osobu,sto neznae sto zbori da vu iskomentiram ako e takoj kako sto vi kazuete deca kako deca 11 godine nerazbirav nisto ,znaci spored tebe TJA deca stom napuniv 11 godine treba da imav odnos,znaci koj im potrazi ili kazano na tija godine izlaze za edno lizavce treba da imav odnos sas postari I mnogo poiskusni toj ke mu dojde kd mu tekne posle moze da gu ima znaci mnogo bolan narod ima na ovaj svet cim ga odobruev ovoj
  • Doktor za nadimanje

    13.02.2018 14:39
    @tja
    Koliko god da mrzim svaki oblik religije, ne mogu se složiti s ovim što ste napisali jer je to tendenciozna i gnusna laž. Muhamed je imao 13 žena, a samo je jedna bila devica kada se udala za njega - Ajša. Verila se kada je imala 9 godina, a udala se kada je imala devetnaest godina. Šest godina kasnije bila je udovica. Više mu je bila sekretarica nego žena budući da je bila pismena, a on nije.
    Nije lepo lagati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet