Amerika optužila Rusiju da je kriva za hakerske napade širom sveta

SAD su javno optužile Rusiju za prošlogodišnji hakerski napad na vladine i poslovne kompjutere u Ukrajini, koji se potom proširio po svetu.
Amerika optužila Rusiju da je kriva za hakerske napade širom sveta
Foto: Pixabay
"Napad nazvan "NotPetya" izveden je u junu 2017. i proširio se po svetu prouzrokujući milijarde dolara štete u Evropi, Aziji i Americi", navela je u saopštenju portparolka Bele kuće Sara Sanders.
 
Ona je kazala da je to bio deo napora Kremlja da destabilizuje Ukrajinu i jasno pokazuje učešće Rusije u aktuelnom sukobu i zapretila da će na taj sajber napad biti odgovoreno međunarodnim posledicama.
 
Saopštenje Bele kuće usledilo je nekoliko sati nakon što je britanska vlada pripisala isti napad Rusiji, što je zaključak do kojeg su već pre došli mnogi stručnjaci za sajber bezbednost iz privatnog sektora.
 
Rusija je negirala optužbu britanske vlade navodeći da je to deo "rusofobične" kampanje koju, kako je rekla, vode neke zapadne zemlje.
  • G

    16.02.2018 14:29
    Obavestite prepoštenu SAD da su i oni krivi za vojne napade širom sveta u poslednjih više decenija, milione mrtvih i hiljade milijardi dolara štete po Evropi, Aziji i Americi.
  • Verakod

    16.02.2018 14:17
    Stvarno misle da smo svi idioti? Pa oni su najveci sajber kriminalci na svetu - spinuniraju sve. Drugo Ukrajina je najvece leglo sajber kriminala na svetu i odgovorni su za trilijarde gubitaka, a podpomognuti da destabilizuju ceo svet, evropu i druge od USA.
    Da jeste Rusija puna kriminala i bavi se slicnim stvarima kao USA ali realno to je 90% u odbranu svog integriteta. Nabili su im rakete i NATO vojsku ispred drzavne granice - sta drugo ocekivati kao odgovor bilo koje mocnije zemlje sa malo preostalog imtegriteta?
    Ove nase isprd*e od politicara vodi ko hoce i gde hoce. Njima je razoren svaki integritet. Oni su bezocni lopovi. Isto tako je u Ukrajini - mutljavina bezvlasce i fasizam. Sta je sa fasizmom u Ukrajini zasto niko to ne dotakne? Sta je sa ukrajinskim ratnim zlocinima?
    Nervira me i sto su svi jednostrano naklonjeni tim debilima koji razaraju svet. Svet bez balansa snaga je mrtav i samo korporacije i novac vladaju...
  • rodoljub

    16.02.2018 13:43
    ajde bre
    Ima li u Americi , u vladajucem rezimu, zvanicnom i nezvanicnom , ko nije psihopata ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.