Vojska preuzima komandu nad policijom u Riju zbog nasilja narko-bandi

Kako bi obuzdali nasilje narko-bandi, brazilske federalne vlasti naredile su vojsci da preuzme komandu nad policijom u državi Rio de Žaneiro.
"Rojters" ističe da je to prvi takav potez od završetka diktature u Brazilu pre tri decenije.
 
Stopa nasilja naglo je porasla poslednjih godina. Pre dve godine procenat ubistava u Riju je porastao osam odsto, a čak 26 odsto od 2015. godine, govori statistika vlasti države Rio de Žaneiro.
 
Vojne jedinice raspoređene su prošlih godina u pokušaju da se uguše nasilje, koje je najveće u favelama centralnih delova grada Rija. Moćne narko-bande i lokalne milicije bore se za prevlast na teritoriji, dok se zajedno suprotstavljaju policiji. 
 
Nove mere vlasti mogle bi da odlože glasanje u Kongresu o zakonu o penzijama, kamenu temeljcu politike brazilskog predsednika Mišela Temera. Zakon koji bi trebalo da reguliše ogroman deficit u penzionom fondu, zahteva usvajanje amandmana na Ustav, što je zabranjeno dok su ovakve mere na snazi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet