Lažna vest dovela do obračuna Dodika i NATO-a

Klasična "lažna vest" koja se pojavila u medijima u Bosni i Hercegovini dovela je u pitanje vojnu saradnju BiH sa SAD, a predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, poznatom po otvorenoj proruskoj politici, poslužila je kao povod za najavu da će na teritoriji tog entiteta zabraniti održavanje bilo kakvih NATO vojnih vežbi.
Na stranicama jednog portala u BiH u utorak se pojavila vest s bombastičnim naslovom "Uskoro velika NATO vežba u Banjaluci, avionska eksadrila, osiromašeni uranijum i medijska priprema Srba u RS".
 
Pozvavši se na dokumente iz Ministarstva obrane BiH i Zajedničke komande oružanih snaga portal Dnevnik.ba naveo je kako su u toku pripreme za organizovanje vežbe na vojnom poligonu Manjača kod Banjaluke, u kojoj bi učestvovali i američki avioni A-10. Najavljeno je stacioniranje 400 vojnika NATO-a u kasarni Kozara u Banjaluci te eskadrila od 10 aviona (što američkih, što litvanskih), koji bi bili locirani na aerodromu Mahovljani u Republici Srpskoj. Za avion A-10 navedeno je da je naoružan topom od 30 mm "Vulkan" sa municijom, odnosno sa osiromašenim uranijumom.
 
Portal se pritom poziva na dogovor koji je o tome postignut tokom prošlonedeljnog sastanka zvaničnika Ministarstva odbrane BiH i oružanih snaga BiH s generaom Džonom Gronskim, zamenikom komandanta američkih oružanih snaga u Evropi zaduženog za nacionalnu gardu.
 
Portal je, takođe, tvrdio kako su s vojnom vežbom u celosti saglasni ljudi bliski političkim strankama iz RS koje čine deo vlasti na državnom nivou a istovremeno su Dodikovi politički protivnici. Sve to, uz pominjanje upotrebe osiromašenog uranijuma, poslužio je kao "crvena krpa" političarima u RS i njima bliskim medijima za talas različitih optužbi, posebno podstaknutih tvrdnjom kako je upotreba streljiva s osiromašenim uranijem već gotova stvar.
 
Pritom su isticali kako je reč o istoj municiji koju je NATO koristio tokom udara na pozicije vojske bosanskih Srba 1995, a ta činjenica u RS i danas je medijski eksploatisana, uz optužbe koje nikada nisu naučno potvrđene da je to izazvalo povećanje broja obolelih od karcinoma.
 
Ministarstvo odbrane BiH odmah je reagovalo, navodeći kako je sastanak s generalom Gronskim zaista održan, no da na njemu ništa nije dogovoreno.
 
"U sklopu bilateralne saradanje sa SAD, osim niza drugih aktivnosti, razmatra se i realizacija vežbe vazdušno-kopnene integracije - Air to Ground Integration tokom 2019. godine. Eventualna organizacija vežbe u početnoj je fazi usaglašavanja, te još nisu utvrđeni ni scenario, niti učesnici, kao ni sredstva kojima bi se vežba izvela", stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.
 
Demanti i iz Ambasade SAD
 
Sličan demanti stigao je i iz ambasade SAD uz isticanje kako, ukoliko vežbe i bude, nikakva upotreba bojne municije ne dolazi u obzir. Ambasada ističe kako se zajednička vežba razmatra u 2019. godini te da je reč o delu partnerstva između Nacionalne garde Merilenda i OS BiH, starom već 16 godina.
 
"Ukoliko se dogovor između ODC i Ministarstva odbrane BiH postigne, ova aktivnost bi bila veoma slična prethodnim vežbama koje su se odvijale širom BiH, ali i širom regiona, kroz Program državne partnerske saradnje (State Partnership Program), uključujući Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju", stoji u saopštenju ambasade SAD u kome se dodaje da je dopremanje aviona A-10 na vežbu opcija, jer su oni opremljeni posebnim sistemima letenja koji znatno smanjuju rizik od udesa ili kvarova.
 
Dodik je odmah od člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića zatražio izjašnjavanje o najavama vojne vežbe kod Banjaluke, a ovaj mu je odgovorio kako državni vrh, koji je ujedno vrhovno vojno zapovedništvo, uopšte nije odobrio plan vojnih vežbi za 2019. pa tako ni onu na Manjači.
 
Dodik je na kraju poručio kako će učiniti sve da se najavljena vojna vežba ne održi.
 
"Učinićemo sve da se ona ne održi u Banjaluci a hoće li se održati u Federaciji BiH videćemo", kazao je Dodik u intervjuu za Prvu TV.
 
Podsetio je kako je palament RS prošle godine usvojio rezoluciju o vojnoj neutralnosti tog entiteta, pa RS stoga ne treba ni vežbe NATO-a, a indirektno je zapretio i kako će po svaku cenu sprečiti sprovođenje vežbe na Manjači, čak i ukoliko da se o tome donese zakonita konačna odluka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.