Grčki političari pod istragom zbog sumnje da su uzeli mito od Novartisa

Grčki parlament doneo je odluku da formira odbor za istragu političara, uključujući dvojicu bivših premijera, zbog optužbi da su primali mito od švajcarske farmaceutske kompanije Novartis.
Većinom glasova, od ukupno 300 grčkih poslanika, rano jutros je, posle 20-časovne rasprave, izglasana ta odluka.
 
Sudski zvaničnici saopštili su da su zaposleni u Novartisu podmićivali grčke lekare i političare, a Novartis je naveo da će, ako istraga utvrdi da su njeni menadžeri postupili neetički, kompanija preduzeti "brze i odlučne mere".
 
Grčki tužioci, koji su istraživali taj slučaj više od godinu dana, predali su ovog meseca slučaj parlamentu. Prema grčkom zakonu, parlament je jedina institucija koja može da vrši istrage ministara i da im ukine imunitet.
 
Istraga će potrajati, najmanje, mesec dana.
 
Deset političara, i socijalista i konzervativaca, koji su učestvovali u vlasti od 2006. do 2015. godine i koji su imenovani u parlamentu, negirali su optužbe navodeći da je reč o "fabrikovanim informacijama" i "lovu na veštice" koji sprovodi vlada predvođena levicom da bi ih diskreditovala pre izbora 2019. godine, a što, vlada, s druge strane, odbacuje.
 
Među političarima koji se pominju u dokumentima o umešanosti u korupcijski skandal je i bivši premijer Antonis Samaras, bivši ministar finansija Evangelos Venizelos i aktuelni guverner Centralne banke Janis Stornaras.
 
Imena svedoka u tom slučaju nisu obelodanjena.
 
Grčka koaliciona vlada, koja je obećala da će okončati stroge mere štednje i suzbiti korupciji u zemlji, zatražila je od parlamenta prošle sedmice istragu.
 
Premijer Aleksis Cipras je, pre glasanja u parlamentu, poručio da grčka vlada neće ignorisati mandat koji joj je poverio grčki narod i da neće prikrivati jedan od najvećih skandala u mnodernoj grčkoj istoriji.
  • hahaha

    22.02.2018 13:25
    Nemoj da bu neko ovu vest doveo u neku vezu sa histeričnom propagandom vakcinacije svega i svačega u ovoj zemlji koja poslednjih meseci poprima odlike kolektivnog ludila. Tisina tamo.
  • Svetlana NS

    22.02.2018 10:47
    Ničija nije do zore gorila
    Saznaće se i kod nas šta rade naši vladari u zdravstvu, čije džepove puni i Novartis i GSK i drugi, daće Bog!
  • Vlada

    22.02.2018 10:05
    ---
    Kod nas nema ko da utvrdi ovo isto stanje, jer sve je pod palicom kriminalaca, uključujući i tužilaštvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.