Merkel: Solidarnost nije jednosmerna ulica

Nemačka kancelarka Angela Merkel založila se danas da za to da raspodela evropskih sredstava bude povezana sa spremnošćnu članica da prihvate i integrišu migrante i istakla da posle odlaska Velike Britanije Evropi treba nov početak.
"Raspodelom strukturalnih fondova moramo da osiguramo da kriterijumi za distribuciju ubuduće odražavaju angažovanje mnogih regiona i opština u prihvatu i integrisanju migranata. Solidarnost ne može da bude jednosmerna ulica", rekla je Merkel dan uoči neformalnog samita u Briselu na kojem će lideri razgovarati o sledećem dugoročnom budžetu Unije.
 
Predstojeća debata o finansijskom okviru EU od 2021. do 2027. godine biće šansa da se sagledaju finansije Unije kao celine, objasnila je. Odlazak Britanije, koji će ostaviti rupu u budžetu od 14 milijardi evra godišnje, znači da EU treba da se pripremi za promenu, prenosi Politiko.
 
"Treba nam nov početak za Evropu. Više nego ikad treba nam evropski odgovor na velika, teška pitanja današnjice", rekla je Merkel. Ona je istovremeno pozvala Brisel da poveća sredstva za Fronteks, evropsku agenciju za zaštitu granica rekavši da EU ima 14.000 kilometara spoljnih granica
 
Ponovila je da će nova koalicija konzervativaca i socijaldemokrata u Nemačkoj biti proevropska i dodala da nije slučajno što je prvo poglavlje koalicionog sporazuma posvećeno Evropi.
  • kako stvari stoje

    22.02.2018 20:36
    Angela, neces biti deo tog 'novog pocetka'... proslo je vise od 4 meseca: nisi uspela ni vladu da sastavis... (niti izgleda da ces uspeti bez novih izbora)
    a u medjuvremenu opozicione partije tvoje zemlje su duplirale svoje brojeve podrske (Afd sa 7% u oktobru je na 15% od pre par dana...)
    a da ne spominjemo anti-EU raspolozenje koje vlada u svakoj drzavi (svezi primeri: Italija&Holandija) i raste svakim danom....
    bolje se ti spremi za penziju....
    (i nadaj se da ti se nece suditi za krsenje zakona svoje zemlje)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet